Το brutalist style στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων γεννήθηκε στα 50s. Για να το ορίσει κανείς θα πρέπει να δει προσεκτικά τα σπίτια των εργένηδων στη Νέα Υόρκη εκείνης της δεκαετίας. Τι θα έβλεπε; Τραχιές υφές, τοίχοι που μοιάζουν ημιτελείς ή φθαρμένοι, ουδέτεροι τόνοι και αυστηρές γεωμετρικές φόρμες και σχήματα. Στο πέρασμα των χρόνων, αυτό το κάπως μονοκόμματο style έχανε έδαφος για να επιστρέφει κάθε φορά δριμύτερο. Στην πραγματικότητα βέβαια κάποιοι αθεράπευτα μινιμαλιστές δεν το εγκατέλλειψαν ποτέ. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φέρουμε το brutal αισθητική στο σπίτι μας με σύγχρονα στοιχεία.
Τι είναι το brutalist
Η μετάφραση του brutalist είναι μπρουταλισμός και σίγουρα στο μυαλό σας θα πάει στην τοξική αρρενωπότητα, τον μονοκόμματο χαρακτήρα, τον άξεστο. Άλλωστε το brutalist προέρχεται από τον γαλλικό όρo «béton brut», που σημαίνει «εκτεθειμένο σκυρόδεμα» ή «ακατέργαστο σκυρόδεμα». Επίσης, η αναφορά στο τραχύ, ακατέργαστο υλικό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής για να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνει. Ένας πρωτοπόρος της συγκεκριμένης αισθητικής και φιλοσοφίας ήταν ο θρυλικός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Le Corbusier. Άλλοι δημοφιλείς εκπρόσωποι του κινήματος περιλαμβάνουν τους Βρετανούς αρχιτέκτονες Alison και Peter Smithson.
Ωστόσο, το brutalist style δεν αγαπήθηκε αμέσως από όλους παρά τα διαπιστευτήρια κορυφαίων δημιουργών. Φυσικά με την ακατέργαστη αισθητική του προκάλεσε σάλο στον αρχιτεκτονικό κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά. Ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1990, τα κτίρια και τα σπίτια που τον υιοθετούσαν χαρακτηρίζονταν ως «έρημα», «αποθήκες», «αφιλόξενα». Ο έντονος χαρακτήρας του brutalist όμως είχε πάντα τους υποστηρικτές του. Υποστηρικτές που εκτιμούν την ειλικρινή, αυθεντική και ισχυρή αισθητική του. Παρά το ότι θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, το brutalist εστιάζει σταθερά στους ανθρώπους και την πραγματικότητά τους – όπως ακριβώς έκανε ο ρεαλισμός στην τέχνη.
Brutalist: Το παρεξηγημένο κίνημα της διακόσμησης εσωτερικών χώρων
Επιπλέον, τα υλικά από σκυρόδεμα που χρησιμοποιούνται στο brutalist προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μπορούν να αποδώσουν σε οποιοδήποτε σχήμα. Πράγματι, το brutalist style κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης και μάλιστα αποθεώνεται στα social media. Ένας άλλος λόγος που η συγκεκριμένη αισθητική ζωντανεύει ξανά είναι γιατί οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες σκηνοθετούν τα τεράστια τσιμεντένια κτίρια με κομψό, μοντέρνο και μινιμαλιστικό τρόπο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: Statement έπιπλα, μεγάλα παράθυρα, τραχείς τοίχοι.
Έτσι λοιπόν, το brutalist γνωρίζει μια αναβίωση στο σχεδιασμό επίπλων επειδή η αισθητική του μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλες τάσεις όπως το industrial chic και τον μινιμαλισμό. Λόγω των γεωμετρικών σχημάτων και των καθαρών γραμμών, φαντάζει και είναι πάντα φρέσκο, λιτό και τακτοποιημένο. Ωστόσο, τα αντικείμενα έχουν και πρακτική και λειτουργική χρήση στο περιβάλλον διαβίωσης.
Ως εκ τούτου, τα στιβαρά και εντυπωσιακά έπιπλα τύπου statement είναι πολύ δημοφιλή στην εσωτερική διακόσμηση εμπνευσμένη από τον μπρουταλισμό. Οι τραχιές πέτρινες επιφάνειες, όπως αυτές που βρίσκονται σε επιφάνειες κουζίνας ή σε σκάλες, ολοκληρώνουν τον έντονο χαρακτήρα του. Οι μη βαμμένοι τοίχοι σε κλασική όψη από σκυρόδεμα δίνουν στα δωμάτια μια βιομηχανική αίσθηση. Τα μεγάλα παράθυρα που αφήνουν πολύ φυσικό φως είναι επίσης πολύ δημοφιλή.
Συνολικά, οι χώροι που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αισθητική δεν είναι κρύοι και άβολοι. Τείνουν, μάλλον, να φαίνονται τακτοποιημένα και άρα μπορούν να αποτελέσουν πιο εύκολο ησυχαστήριο. To brutalist style, λοιπόν, είναι λιγότερο βάναυσος και αυστηρός από ό,τι θεωρείται.
Brutalist: Τα χρώματα και τα υλικά του είναι το σκυρόδεμα και η πέτρα στους τοίχους
Η στιβαρότητα του χαρακτήρα ενός brutalist χώρο προκύπτει ιδιαίτερα από την επιλογή των χρωμάτων και των υλικών. Στον μπρουταλισμό, τα πιο δημοφιλή υλικά είναι το σκυρόδεμα και η πέτρα στους τοίχους, το τσιμέντο και στα έπιπλα. Το σκυροδέμα μπορεί να υπερηφανεύεται για το ότι είναι πολύ ανθεκτικό, ενώ πλέον υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί του συμβατικού σκυροδέματος. Επίσης, οι interior designers προτείνουν φύλλα φυσικής πέτρας και πάνελ φυσικού τσιμέντου για διάφορες χρήσεις στα δωμάτια και τους χώρους.
Επίσης, ένα άλλο καινοτόμο υλικό είναι η πυροσυσσωματωμένη πέτρα, ένα αρχιτεκτονικό υλικό που ντύνει επιφάνειες. Είναι κατασκευασμένη από φυσικές πρώτες ύλες όπως άμμο, κεραμικές ουσίες και καολίνη. Το προϊόν προτιμάται και βραβεύεται διεθνώς στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του εσωτερικού σχεδιασμού για την εξαιρετική του ποιότητα, την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την κομψή του εμφάνιση.
Έτσι λοιπόν, στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων όσον αφορά τα χρώματα του brutalist style αυτά είναι κυρίως ψυχρά. Το συγκεκριμένο στυλ αγαπάει τους γκρι τόνους, αλλά και όλες τις ουδέτερες αποχρώσεις. Ωστόσο, δίνει χώρο σε ξύλινα αντικείμενα ή σκούρες πέτρινες επιφάνειες σε τραπέζια ή άλλα έπιπλα που κάνουν την αντίθεση. Οι ορειχάλκινες πινελιές και οι διάφορες πηγές φωτός αποτελούν επίσης ένα αντίβαρο στο «ψυχρό» και αυστηρό περιβάλλον.
Brutalist style: Ένα δυναμικό comeback με δυνατότητες
To brutalist style επιστρέφει με επιτυχία. Βλέπετε έχουμε ανάγκη την ηρεμιστική του πλευρά. Μάλιστα, σήμερα οι ημιτελείς επιφάνειες, οι τραχιές υφές και τα ουδέτερα χρώματα έρχονται σε συνδυασμό με ζεστές, ξύλινες πινελιές ή λεπτομέρειες από ορείχαλκο. Με αυτό τον τρόπο στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων η αισθητική του brutalist καταφέρνει να παραμείνει πιστή στις ρίζες της. Ωστόσο, ο μπρουταλισμός στην εσωτερική διακόσμηση σήμερα συνδυάζει επίσης την τραχιά αισθητική του με μια κάποια θαλπωρή. Μια ποικιλία επιρροών, από μινιμαλισμό, mid-century και industrial chic, δημιουργώντας έτσι χώρο για νέες ιδέες και καινοτόμα και βιώσιμα υλικά.
Aνακαλύψτε εδώ τα brutalist πάνελ φυσικού τσιμέντου
Aνακαλύψτε εδώ τα brutalist φυλλα φυσικής πέτρας