Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Τάσεις διακόσμησης για το 2023: Τα interior trends που θα βλέπουμε παντού φέτος

Οι τάσεις διακόσμησης για το 2023 είναι ήδη εδώ. Τι αφήσαμε πίσω το 2022, τι θα γνωρίσουμε καλύτερα το 2023; Ποια δομικά θα γίνουν τα νέα αγαπημένα μας; Ποιες είναι οι τάσεις διακόσμησης που θα κυριαρχήσουν; Ποια προτιμούν οι μεγάλοι οίκοι σύμφωνα με τις νέες συλλογές τους; Πάμε να δούμε τις μεγαλύτερες τάσεις διακόσμησης για το 2023.

Wellness αίσθηση


Τι είναι wellness αίσθηση που αναζητούμε στους χώρους που περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο; Πώς μπορούμε να την επιτύχουμε; Τα τελευταία χρόνια η αισθητική των spa, η φιλοσοφία του self-care, η αναζήτηση γύρω από το mindfullness μέσα από διάφορες μεθόδους και πρακτικές έχει με ένα τρόπο εισχωρήσει στις τάσεις διακόσμηση. Πώς; Μέσα από τα φυσικά υλικά, τις απαλές γραμμές, το άπλετο φως, τα διακριτικά χρώματα.

Όλα αυτά πλέον είναι τα ζητούμενα που θα κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο το 2023. Έτσι θα δούμε σαλόνια που μοιάζουν με σπα. Εστιατόρια που θυμίζουν αίθουσες διαλογισμού. Κρεβατοκάμαρες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην καρδιά ενός παρθένου δάσους. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν υγιή περιβάλλοντα, δωμάτια με καθαρή ματιά, σπίτια μικρά βασίλεια της ησυχίας και της ηρεμίας. Χώρους που ζώντας μέσα τους να τα αισθανόμαστε σαν καταφύγια.

Photo: Unsplash

Η διακόσμηση με χειροποίητα έπιπλα art deco
Η διακόσμηση με χειροποίητα έπιπλα art deco είναι πιο in fashion από ποτέ. Το new art deco είναι μια από τις κυρίαρχες τάσεις διακόσμησης για το 2023. Στις τάσεις πάντα τους άρεσε να βουτούν στο παρελθόν. Φέτος, φαίνεται ότι οι δημιουργοί έχουν αντλήσει περισσότερη έμπνευση από το art deco. Διακρίνουμε περίτεχνες λεπτομέρειες, φωτεινά χρώματα, έντονες γωνίες και γεωμετρικά μοτίβα, συμμετρίες που παραπέμπουν στην art deco περίοδο με μια δόση ελαφράδας, με ένα φίλτρο σύγχρονης απλοποίησης στην ολοκλήρωση τους ή και όχι. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν μια πιστή αντιγραφή στα art deco σχέδια. Κάποια άλλα θα είναι εμφανές ότι θα φέρουν στο σήμερα τους κλασικούς art deco κανόνες.

Ξύλινη Χειροποίητη Καρέκλα CH 17, Manolopoulos

Άπλετο Φυσικό Φως


Το άπλετο φυσικό φως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για το 2023. Μια τάση που έχει προκύψει σίγουρα μέσα από την ανάγκη μας για φως μέσα μας, στη ζωή μας αλλά και στο σπίτι μας, σε κάθε χώρο επαγγελματικό. Τα δομικά υλικά και οι μέθοδοι που θα αφήνουν το φως ανεμπόδιστο να μπαίνει στα εσωτερικά των χώρων θα είναι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει ένα ανανεωμένο, έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά στη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός με μεγάλα, γυμνά παράθυρα, λευκές και ανακλαστικές επιφάνειες. Και γιατί όχι; Το φυσικό φως μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, την αυτοσυγκέντρωση και τη διάθεσή μας. Επιπλέον, μας βοηθά να παράγουμε βιταμίνη D! Και κάπου εδώ ξανασυναντάμε τη τάση του wellness για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως.

Εστιατόριο Prado, Λισαβόνα.

Οι τάσεις στα έπιπλα με καμπύλες


Τα έπιπλα με καμπύλες γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Το μοτίβο του κύκλου και οι ξεκάθαρες καμπύλες αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές στο design. Στρογγυλές τραπεζαρίες, στρογγυλά τραπέζια σαλονιού, ημικύκλιοι καναπέδες, στρογγυλά χαλιά, πολυθρόνες με έντονες καμπύλες πρωταγωνιστούν παντού στις νέες συλλογές των μεγαλύτερων οίκων. Σε όλα αυτά, προσθέστε την ίδια κυκλική διάθεση σε διακοσμητικά, όπως κυκλικοί καθρέφτες, μαξιλάρια, γλυπτά και φωτιστικά.

Σύνθεση καθιστικού από την Cult Furniture

Τα γοτθικά στοιχεία


Τα γοτθικά στοιχεία ήταν πάντα εδώ και αποτελούσε ανέκαθεν μια αδυναμία των μεγάλων δημιουργών. Το drama που εμπνέει αυτή την αισθητική ασκεί την ίδια γοητεία και στο κοινό. Πολύ συχνά, το gothic design αποκτά και νέες βελτιωμένες εκδοχές που μας τραβούν το ενδιαφέρον. Φέτος, θα το δούμε να υπηρετείται από σκούρες αποχρώσεις, παράξενους, έντονους καθρέφτες, πολυτελείς XL πολυελαίους, χάλκινες επιφάνειες, πλούσιες κουρτίνες και έπιπλα με έντονες μπορντούρες, ταπετσαρίες, διακοσμητικές επενδύσεις τοίχων, καπλαμάδες, διακοσμητικά πάνελ. Το ωραίο με αυτή την τάση είναι ότι έχει διακυμάνσεις και μπορείτε να τις ρυθμίσετε με όσο «δράμα» αντέχετε.

Nοσταλγία


Η νοσταλγία είναι πάντα παρούσα. Κοιτώντας τις συλλογές των οίκων είναι εμφανές ότι πολλοί έχουν μια έμφυτη τάση να μελαγχολούν. Να κοιτούν πίσω στο παρελθόν. Να δανείζονται στοιχεία από πολλές και διαφορετικές δεκαετίες και να τις συνδυάζουν. Το αποτέλεσμα δεν θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς ή μιας αγαπημένης θείας. Περισσότερο ένα σύγχρονο σπίτι που έχει τις ρίζες του πίσω στο παρελθόν, οι οποίες έρχονται στο σήμερα με αγάπη για το παρόν και για το μέλλον. Αυτό μπορεί να σημαίνει αναπαλαίωση παλιών επίπλων, χειροποίητα έπιπλα ή έπιπλα με ξεκάθαρες αναφορές σε παλιότερες εποχές.

PENHA DE FRANÇA by ATKSTUDIO, photographer: Rodrigo Cardoso

Τα τοπία της ερήμου


Τα τοπία της ερήμου και η παλέτα της άμμου, οι ίδιοι οι αμμόλοφοι, οι κάκτοι, ο πηλός, το μπλε των πόλεων του Μαρόκο, οι ακατέργαστες υφές και οι αποχρώσεις των ορυκτών είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις που θα βλέπουμε συνέχεια το 2023. Η νέα αυτή τάση ανοίγει και ένα ιδιαίτερα νέο διάλογο με τη δημιουργία νέων υλικών. Θα δούμε υφάσματα από παράξενα υλικά όπως φλούδες φρούτων, δέρματα από μανιτάρια και πορτοκάλια, διακοσμητικά από αποξηραμένες φλούδες και φυτά, δέρματα από ανανά, φύκια ή ακόμα και χώμα. Ίσως δεν θα το δούμε το 2023, αλλά, ίσως, μια μέρα η διακόσμηση μας θα γεννιέται μέσα από τους κάδους κομποστοποίησης.

Διακόσμηση με έπιπλα από ανακύκλωση υλικών


Η διακόσμηση με έπιπλα από ανακύκλωση υλικών συνεχίζει την τρελή πορεία της με απώτερο σκοπό να συμβάλει στη διάσωση του πλανήτη. Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι οίκοι και μεγάλα brands αναζητούν ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες. Όπως επίσης και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στρέφονται προς τη βιώσιμη δασοκομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
Χαρακτηριστικό εγχώριο παράδειγμα κυκλικής, βιώσιμης πολιτικής είναι η ALFA WOOD GROUP. Η εταιρία ως ηγέτιδα εταιρεία παραγωγής ξύλινων πάνελ, δομικών υλικών και pellet στην Ελλάδα στηρίζει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αξιοποιεί απορρίμματα ξύλου όπως παλέτες και άλλα υλικά συσκευασίας, δασική βιομάζα όπως φλοιοί, κλαδιά και κορμούς δέντρων, απόβλητα φυτικών ιστών. Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας συναντά το ενδιαφέρον και του κοινού. Το τελευταίο αναζητά την αισθητική, την άνεση και τη χρηστικότητα μέσα από επιλογές που “αγαπούν” το περιβάλλον. Η βιωσιμότητα είναι μια ηθική επιλογή που πλέον θα κυριαρχεί.

ReCLIPS μεταλλική καρέκλα σαλονιού, Set Store με ελάσματα κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά και οικιακά απορρίμματα.
Reset Password