Από πλαστικά φυτικής προέλευσης μέχρι σανίδες από παλιά βαγόνια είναι ενδεικτικά μόνο από το που μπορεί να προέρχεται ένα ανακυκλώσιμο υλικό πριν μετατραπεί σε πρώτη ύλη. Πριν μετατραπεί σε έπιπλο και συγκεκριμένα σε έπιπλα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Έπιπλα από ανακυκλώσιμα υλικά: Δηλαδή;
Ας δούμε όμως πως μοιάζουν αυτά τα έπιπλα από ανακυκλώσιμα υλικά. Διαφέρουν, μπορούν να ανακυκλωθούν και αυτά με τη σειρά τους και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα «τυπικά» έπιπλα; Πόσο μεγάλη τάση είναι; Πού θα οδηγήσει το design επίπλων και την βιομηχανία τους; Μπορούν να σώσουν τον πλανήτη; Οι περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις δεν μπορούν ακόμα να απαντηθούν με σιγουριά. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλο και περισσότεροι οίκοι και μεγάλα brands αναζητούν ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες, αλλά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στρέφονται προς της βιώσιμη δασοκομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη.
Sustainable furniture: Η κυκλική οικονομία ως επιχειρηματική επιλογή
Σύμφωνα με τη Statista, περισσότερα από 30,4 εκατομμύρια έπιπλα κουζίνας παρήχθησαν στη Γερμανία το 2021 με κύριο υλικό το ξύλο. Πολλές από τις εταιρίες επικοινωνούν ότι πλέον έχουν προχωρήσει σε υπεύθυνη χρήση του ξύλου και κυκλικής παραγωγής που συνεπάγεται μειωμένο αποτύπωμα, αλλά και εξοικονόμηση πόρων. Ζητούμενα και τα δυο για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης που περνάει ο πλανήτης.
Παράλληλα, υπάρχουν εταιρίες που παίρνουν πιο δραστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Long Loop Recycling, o όμιλος έχει προχωρήσει σε λειτουργία δική τους εταιρίας ανακύκλωσης, τη Timberpak. Εκεί, μεταφέρονται φαινομενικά «άχρηστα» ξύλα τα οποία μετά από μια προσεκτική και ιδιαίτερη επεξεργασία επιστρέφουν πίσω στην παραγωγή και έτσι τροφοδοτείται η επαναχρησιμοποίηση υλικών.
Κυκλική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη: Το ελληνικό παράδειγμα
Χαρακτηριστικό εγχώριο παράδειγμα κυκλικής, βιώσιμης πολιτικής είναι η ALFA WOOD GROUP. Η εταιρία ως ηγέτιδα εταιρεία παραγωγής ξύλινων πάνελ, δομικών υλικών και pellet στην Ελλάδα, προωθεί και στηρίζει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αξιοποιεί απορρίμματα ξύλου όπως παλέτες και άλλα υλικά συσκευασίας, δασική βιομάζα όπως φλοιοί, κλαδιά και κορμούς δέντρων, απόβλητα φυτικών ιστών.
Προχωρά, παράλληλα στην αφύπνιση και ενεργοποίηση του ευρύτερου συνόλου της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης, εξασφαλίζει το φυσικό κύκλο ζωής του ξύλου και δρα με στόχο την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, οι άνθρωποι της ALFA WOOD GROUP παρουσιάζουν στοιχεία κατά τα οποία αποδεικνύουν ότι εξοικονομούν ετησίως από την επιβάρυνση σε ρύπους της ατμόσφαιρας σχεδόν 200.000 τόνους
διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα όπως το αργό πετρέλαιο.
Παράλληλα, επαναχρησιμοποιούν σχεδόν 75.000 τόνους βιομάζας ετησίως, για παραγωγή «πράσινης» θερμικής και
ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που πιθανόν να κατέληγε σε ρέματα/χωματερές και ΧΥΤΥ
Οι συνολική ισχύ παραγωγής ρεύματος από απορρίμματα ξύλου ( βιομάζα ξύλου )των εργοστασίων του ομίλου είναι 3 MW.
Ανακυκλώσιμα Έπιπλα: Τι μπορεί να καταφέρει η επιλογή τους;
Το άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως ανταποκρίνεται το κοινό σε αυτή την επιλογή; Πώς δηλαδή μπορεί η πολιτική αυτή πράξη της οικολογικής συνείδησης να καθιερωθεί στον τρόπο που αγοράζουμε, επιλέγουμε έπιπλα ως καταναλωτές ή κατασκευαστές και επιμελητές ενός interior ή exterior αρχιτεκτονικού concept.
Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε σε αυτές τις απαντήσεις που αφορούν την επιλογή της βιωσιμότητας είναι να γνωρίσουμε κάποια από αυτά τα έπιπλα αλλά και brands που την επιλέγουν. Μέσα από την μελέτη αυτών των υλικών και των μεθόδων θα μάθουμε περισσότερα για τα έπιπλα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Έπιπλα από το παρελθόν
Η συλλογή επίπλων εξωτερικού χώρου Aurea είναι κατασκευασμένη από μασίφ ξύλινες σανίδες που προέρχονται από τα δάπεδα παλαιών σιδηροδρομικών βαγονιών. Οι σανίδες δρυός πρώτα αποσυναρμολογούνται και καθαρίζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον για να χρησιμεύσουν ως νέα πρώτη ύλη. Στη συνέχεια, το μασίφ ξύλο επανασυναρμολογείται και κόβεται και γυαλίζεται. Η επεξεργασία ολοκληρώνεται στα εργαστήρια της Roche Βobois με την ίδια φροντίδα που θα γινόταν και με ένα νέο ξύλο. Η συλλογή Aurea είναι ιδανική για εξωτερικούς χώρους και φέρει την υπογραφή της σχεδιάστριας Sacha Lakic. Ήθελε να αποδείξει ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί μια ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη ως βάση για ξύλινα έπιπλα σύγχρονης αισθητικής.
Ανακυκλώσιμα υλικά πιστοποιημένα υλικά ελεγχόμενης προέλευσης
Το brand Sabai υπογράφει έπιπλα όπως καναπέδες, καρέκλες και κάθε είδους καθίσματα για κάθε χώρο σε ένα σπίτι. Το brand με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα και οι άνθρωποι πίσω από αυτό επιλέγουν ξύλο πιστοποιημένο από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Συµβούλιο ∆ιαχείρισης των ∆ασών (FSC), αλλά και ανακυκλωμένα υλικά όπως ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού. Τα κομμάτια είναι ανθεκτικά στις γρατσουνιές, αδιάβροχα και συναρμολογούμενα.
Ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον
To Minimono project είναι ένα brand που επιθυμεί βιώσιμα έπιπλα για όλη την οικογένεια κατασκευασμένα με τις αρχές της κυκλικής παραγωγής. Με έδρα το Βερολίνο, το σχεδιαστικό δίδυμο Julieta Benito Sanz και Dirk Lachmann θέλουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο κόρες τους. Χρησιμοποιεί μη τοξικό και 100% ανακυκλώσιμο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) από δευτερογενείς πρώτες ύλες που προέρχονται από ντόπιους προμηθευτές. Αυτό με τη σειρά του κάνει κάθε κομμάτι μοναδικό καθώς το χρώμα του εξαρτάται από την παρτίδα ανακύκλωσης και τα τρέχοντα απόβλητα HDPE. Αυτή η πηγή απορριμμάτων στη συνέχεια γειώνεται σε πλαστικά σφαιρίδια και λιώνει για να σχηματίσει κάθε κομμάτι.
Καρέκλα από πλαστικά μπουκάλια
To αμερικάνικο brand Emeco παρουσιάζει το Navy Chair, η οποία είναι φτιαγμένη από τουλάχιστον 111 πλαστικά μπουκάλια. Η Navy Chair διατίθεται σε πολλά χρώματα και είναι κατάλληλη τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Η Emeco στοχεύει να κρατήσει τα πλαστικά απόβλητα PET μακριά από χωματερές και ωκεανούς και για αυτό το σκοπό μετατρέπει το υλικό σε διαχρονικά και ανθεκτικά καθίσματα. Επιθυμία τους είναι να μετατρέψει τα καταναλωτικά απόβλητα σε μια κλασική, βιώσιμη καρέκλα. Έκτοτε, η διαδικασία παραγωγής έχει βελτιωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε σήμερα να χρησιμοποιούνται περίπου 150 φιάλες για κάθε καρέκλα.
Κορδόνια PVC που παίζουν με το φως
Η ειδική έκδοση La Reina Cocoon Chair από τη δημοφιλή συλλογή Cartagenas είναι εμπνευσμένη από τους αστραφτερούς χρωματικούς συνδυασμούς των φτερών των πουλιών κολίμπρι. Ο σχεδιαστής Sebastian Herkner χρησιμοποιεί κορδόνια από ανακυκλωμένο PVC σε μια παλέτα από πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις: του πράσινου, του μπλε και του μπεζ. Για τη δημιουργία των πλαστικών κορδονιών, τέσσερα διαφορετικά νήματα υφαίνονται μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα; Μια πανέμορφη καρέκλα που φαίνεται να αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη γωνία από την οποία την βλέπει κανείς.
Κρεβάτι και Έπιπλα από ανακυκλώσιμα υλικά
Το Essential έχει σχεδιαστεί για να είναι τόσο βιώσιμο όσο και ανθεκτικό, στηριζόμενο σε μια κομψή minimal βάση αλουμινίου. Ο σκελετός του κρεβατιού έχει ανακυκλωμένο περιεχόμενο έως και 40 τοις εκατό και μπορεί ο ίδιος να ανακυκλωθεί 100 τοις εκατό. Τα πόδια είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το ίδιο και η βάση του. Και τα δυο μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλά χρώματα. Ένα ειδικό φινίρισμα επιφάνειας κάνει το χρώμα ιδιαίτερα ανθεκτικό. Λόγω του αρθρωτού σχεδιασμού, όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά μπορούν εύκολα να διαχωριστούν.
One piece is enough
Η σειρά σκαμπό A22 της σχεδιάστριας Anya Sebton είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από χάλυβα και δεν απαιτεί βίδες ή άλλα μεταλλικά αξεσουάρ. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί και κυρίως να επιστρέψει στον κύκλο της ανακύκλωσης και κατ’ επέκταση της παραγωγής. Το ατσάλινο σκαμπό έχει σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μπορεί να αποθηκεύεται εύκολα και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα όπου χρειαστεί στο γραφείο ή στο σαλόνι.
Δεύτερη ζωή για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα
Η Paola Lenti είναι γνωστή για τις συλλογές επίπλων για τους εξωτερικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια συλλέγει τώρα υλικά που περισσεύουν από την παραγωγή, υπολείμματα υφασμάτων, κορδόνια και νήματα με σκοπό να τους δώσει μια νέα ζωή. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ταξινόμηση πολλών κιβωτίων διαφορετικών υλικών ανά χρώμα, τύπο υφάσματος και μέγεθος, και στη συνέχεια οργάνωση όλων αυτών υλικών ως κομμάτι της ιστορίας της εταιρείας. Σε συνεργασία με τους Βραζιλιάνους σχεδιαστές Fernando και Humberto Campana, δημιουργήθηκε η συλλογή Metamorfosi που προέκυψε από τα παλιά υφάσματα.
Τρισδιάστατη εκτύπωση με πλαστικό φυτικής προέλευσης
Το studio Bene υπογράφει μια σειρά από βιώσιμα αξεσουάρ σε συνεργασία με την ομάδα σχεδιασμού της Pearson Lloyd. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται χρησιμοποιείται πλαστικό φυτικής προέλευσης που είναι βιοαποικοδομήσιμο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της συλλογής bFRIENDS που αποτελείται από θήκες για στυλό ως εργαλεία αποθήκευσης. Χρησιμοποιούν μια ειδική διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης που αναπτύχθηκε από την startup Batch.Works με έδρα το Λονδίνο. Η Bene χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο πολυλακτίδιο από τοπικές ροές απορριμμάτων. Επίσης, έχουν ποντάρει σε ένα μικρό και ευέλικτο δικτυο τοπικών κέντρων παραγωγής, το οποίο μειώνει τις αποστάσεις μεταφοράς πρώτων υλών. Κάθε προϊόν bFRIENDS είναι ανακυκλώσιμο και μπορεί να επιστρέψει στον κύκλο παραγωγής στο τέλος της ζωής του.
Έπιπλα από την Set sa με βιώσιμα υλικά συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με την αισθητική. Η απλότητα συναντά την πολυτέλεια ενώ κάθε σειρά επίπλων είναι εμπνευσμένη από διάφορες πολιτισμικές παραδόσεις. Με οδηγό παραδοσιακές τεχνικές και δεξιοτεχνία αρχαιοτάτων χρόνων, η Set Sa δημιουργεί έργα τέχνης. Ανακαλύψτε όλες τις νέες συλλογές. Καθεμία αντιπροσωπεύει μια μοναδική προσέγγιση προς τη διακόσμηση και αντικατοπτρίζει το πάθος και τη δημιουργικότητα.
Δείτε περισσότερα προϊόντα της Set sa εδώ.