Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Salone del Mobile.Milano: Οι τάσεις που ξεχωρίσαμε

Η Salone del Mobile.Milano επέστρεψε πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα από ποτέ.

Η Salone del Mobile.Milano, η κορυφαία έκθεση design και αρχιτεκτονικής στον κόσμο φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 διεθνείς εκθέτες με σκοπό να αποτελέσει ένα χωνευτήρι νέων ιδεών γύρω από το design, την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση, τη βιωσιμότητα στα υλικά σχεδιασμού και στην κατασκευή. Φέτος, πολύ δυνατό κομμάτι της Salone del Mobile.Milano ήταν το «Design with Nature», μια τεράστια εγκατάσταση που ήθελε να επιδείξει και να υπογραμμίσει το «ενάρετο» πράσινο όραμα για το μέλλον της κατοικίας και του design. Το SaloneSatellite, αποτέλεσε ένα σημείο εκκίνησης για νεαρά ταλέντα, το οποίο φιλοξένησε περισσότερους από 600 συμμετέχοντες για να προβληματιστούν σχετικά με το σχεδιασμό που προάγει την «αυτονομία, άνεση, κίνηση, χρηστικότητα, αλληλεπίδραση και ασφάλεια για όλους». Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε φέτος, σε ειδικά τμήματα αφιερωμένα σε επαγγελματικούς χώρους, την κουζίνα, το μπάνιο και τη διακόσμηση.

Η γιορτή της Salone del Mobile.Milano κατέκλυσε όλη την πόλη του Μιλάνο με φρέσκιες ιδέες, επαγγελματίες, κατασκευαστές, πωλητές, πράκτορες, δημιουργούς και από κοινό που θέλει να παραμείνει ενημερωμένο όσον αφορά το μέλλον του design και της αρχιτεκτονικής.

Έτσι λοιπόν, τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα του ιταλικού βορρά, χιλιάδες οίκοι, μεγάλα, indie brands και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες δημιουργίες τους σε pop up stores, εκθεσιακούς χώρους και σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους σημεία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 250000 κόσμο, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη με αφορμή την Salone del Mobile.Milano για να τιμήσουν μια διοργάνωση που επέστρεψε σε πλήρη ισχύ μετά από δύο χρόνια ακυρώσεων και αναβολών.
Αυτό το χρονικό κενό μας άφησε να διψασμένους για επικοινωνία, νέες τάσεις, ιδέες και καινοτομίες. Ανακαλύψαμε λοιπόν το μέλλον για τα έπιπλα του σαλονιού, τις αποχρώσεις στους τοίχους μέχρι το νέο υλικό που αγαπούν οι αρχιτέκτονες, τα νέα χρώματα και όλους τους μεγάλους design έρωτες. Επίσης, διαπιστώσαμε πως αν τα τελευταία χρόνια μας αφορούσαν περισσότερο οι ανέσεις μας μέσα στο σπίτι μιας και εκεί μας περιόρισε η πανδημία, ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Τώρα πια υπάρχει μια δικαιολογημένη ανάγκη να μεταφερθούμε εκτός σπιτιού, να ανακαλύψουμε από μια νέα χώρα μέχρι να μεταφερθούμε στον κήπο ή στην ύπαιθρο.

Το χαλί στη χρυσή του εποχή
Με χαρά ανακαλύψαμε ότι το χαλί απ’ άκρη σε άκρη έρχεται στα πράγματα. Έτσι λοιπόν, το χαλί επιστρέφει, αλλά έχει γίνει πιο φωτεινό, πιο τολμηρό και παίρνει ένα σωρό χρώματα και σχήματα…τόσα που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί. Ξεχωρίσαμε την εγκατάσταση του σκηνοθέτη και σχεδιαστή Luca Guadagnino στο Spazio RT του Μιλάνου. Η ομάδα του Guadagnino εργάστηκε μαζί με τον Ιρλανδό γραφίστα Nigel Peake για να δημιουργήσει χαλιά από μαλλί και μετάξι που μοιάζουν με κολάζ. Ο σχεδιαστής Leo Rydell Jost παρουσίασε πληθωρικά χαλιά με λεπτομέρειες από χρυσό, βιολετί και βυσσινί.

CC-Tapis

Οι εταιρείες επίσης αποκάλυψαν χαλιά που ήταν πιο funky—και πιο αφράτα-από τα παραδοσιακά. Επίσης στην Alcova, η Beni Rugs παρουσίασε μια συνεργασία με τον στυλίστα Colin King, μια δασύτριχη συλλογή σε μουσταρδί και κρεμ αποχρώσεις. Στην έκθεση, η CC-Tapis παρουσίασε ένα χαλί με χειροποίητους κόμπους, σχεδιασμένο από τον Duccio Maria Gambi, με ένα μαλλί από τα Ιμαλάια. Από την βελγική εταιρεία Evolution21 ξεχώρισαν τα χαλιά που έχουν πάνω τους μπαλώματα που θύμιζαν μαλακές θαλάσσιες ανεμώνες που φύτρωναν από το πάτωμα.

Tο μεξικάνικο δίδυμο Design VA αποκάλυψε το Walky, μια σειρά παιχνιδιάρικων καθισμάτων με ανθρωπόμορφα ξύλινα «παπούτσια» για πόδια.

Με το βλέμμα στα πόδια
Τα πόδια στα τραπέζια και στις καρέκλες έκαναν στη Salone del Mobile.Milano μια statement παρουσία. Το κάθισμα Archibald της Poltrona Frau – μια συνεργασία με τον Αργεντίνο-Ισπανό καλλιτέχνη Felipe Pantone – συνδύασε ένα εντυπωσιακό ιριδίζον πλαίσιο με δερμάτινη επένδυση, ενώ το Atelier Oï εμπνεύστηκε από τις καμάρες ενός ρωμαϊκού palazzo για το νέο τραπέζι της Metropolis στο χώρο του Fendi Casa. Στο SaloneSatellite – που έδινε βήμα στους νέους σχεδιαστές – το μεξικάνικο δίδυμο Design VA αποκάλυψε το Walky, μια σειρά παιχνιδιάρικων καθισμάτων με ανθρωπόμορφα ξύλινα «παπούτσια» για πόδια. Επίσης στο Satellite, το Design Week Lagos παρουσίασε έργα από τον Olufisayo Bakare, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύχρωμου σκαμπό από ξύλινο σκαμνί με ένα πόδι σκαλισμένο σε σχήμα πουλιού.

Η AB Concept συνεργάστηκε με την Calico Wallpaper για να δημιουργήσει τη Forest of Reflection, μια γαλήνια συλλογή από ταπετσαρίες εμπνευσμένη από τις μεταβαλλόμενες εποχές στις Ιαπωνικές Άλπεις

Ταξίδι στην Ιαπωνία
Το ενδιαφέρον για τις σχεδιαστικές ευαισθησίες που παραπέμπουν στην αισθητική της Ιαπωνίας είναι υψηλό. Η Cassina επένδυσε την πολυθρόνα της Soriana σε ιαπωνικό τζιν για μια περιορισμένη έκδοση της επανέκδοσης. Η AB Concept συνεργάστηκε με την Calico Wallpaper για να δημιουργήσει τη Forest of Reflection. Μια γαλήνια συλλογή από ταπετσαρίες εμπνευσμένη από τις μεταβαλλόμενες εποχές στις Ιαπωνικές Άλπεις. Εν τω μεταξύ, στην έκθεση, ο Duravit και ο Sebastian Herkner διοχέτευσαν την πιο μινιμαλιστική αισθητική της Ιαπωνίας. Στη συλλογή μπάνιου Zencha. Η τετράγωνη μπανιέρα, που ξεχωρίζει από τη συνεργασία τους. Είναι εμπνευσμένη από τη γαλήνη και το τελετουργικό των ιαπωνικών τελετών τσαγιού.

Tom Dixon

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου…
Σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη; Ωραία, γιατί στη Salone οι καθρέφτες επέστρεψαν πολύ δυναμικά. Στην γκαλερί Nilufar, η Γαλλολιβανέζα σχεδιάστρια Flavie Audi έδειξε τους γλυπτικούς καθρέφτες της. Γεμάτους με πολύχρωμους όγκους ρητίνης ενσωματωμένους στο πλαίσιο. Ο Tom Dixon έφερε άφθονες σκέψεις στο Palazzo Serbelloni. Όπου ο Βρετανός σχεδιαστής γιόρτασε την 20η επέτειο του brand του με έναν εντυπωσιακό πολυέλαιο Mirror Ball. Ακόμη και ο οίκος Dior επαναλάνσαρε φέτος την κλασική του καρέκλα Medallion. Με μια νέα λαμπερή εκδοχή με την υπογραφή του Philippe Starck.

Το cocktail tables γίνονται πολύ προσωπικά
Τώρα τα coctail tables γίνονται πολύ προσωπικά. Δημιουργούνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να τα συνδυάσουμε περισσότερα από ένα στο σαλόνι μας. Μερικά από τα αγαπημένα μας ανήκουν στη συλλογή Planck της B&B Italia, που φέρνει χρώμα και διασκέδαση στο σαλόνι, και τα μαρμάρινα τραπέζια Callisto της Porada, τα οποία μοιάζουν με πέτρινο μωσαϊκό όταν είναι συνδυασμένα. Το Luca Guadagnino Studio έβαλε επίσης μια διαφορετική, πιο αρχιτεκτονική πινελιά στην τάση κάνοντας τα να μοιάζουν με παζλ, και η Molteni&C δημιούργησε πιο διακριτική αλλά με την ίδια διάθεση έδωσε έμφαση στις καμπύλες στη συλλογή Cleo.

Molteni&C, Cleo collection.

Όλα είναι πράσινα!!
Το έχουμε καταλάβει ότι το πράσινο ζει τη χρυσή του εποχή και θα συνεχίσει να το κάνει. Από τα έντονα lime-πράσινα καθίσματα του Paul Smith μέχρι και πιο απαλά πράσινα σχεδόν baby green. «Παραμένει γοητευτικό το πράσινο του δάσους, ​​αλλά πλέον οι σχεδιαστές ρίξαμε τους τόνους», δήλωσε ο Νεοϋορκέζος σχεδιαστής Josh Greene. Απόδειξη; Τα υφάσματα του Luke Edward Hall για το Rubelli μέχρι τις τελευταίες δημιουργίες του οίκου στο Kartell. Σε αυτά προσθέστε, τα ανοιχτά πράσινα έπιπλα εξωτερικού χώρου της ισπανικής επωνυμίας iSiMAR, τα πουφ της Connubia. Το ανοιχτό πράσινο έκανε αισθητή τη παρουσία του και στο περίπτερο της Samsung. Η τάση φαίνεται να έχει ξεπηδήσει από την ανάγκη μας για επανασύνδεση με τη φύση. Ενα ρεύμα που η πρόεδρος του Salone del Mobile, Maria Porro έχει επισημάνει. Τα σύνορα μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου δεν είναι πλέον σημαντικά. Πιθανώς επειδή υποφέραμε τόσο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, μας είπε η Maria Porro και συνέχισε. Δεν πρόκειται μόνο για την ομορφιά και το σχεδιασμό του προϊόντος. Αλλά είναι και αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό. Αναφερόμενη στην παραγωγή του και στις συνθήκες που εργάζονται οι άνθρωποι στην αλυσίδα παραγωγή.

Design with Nature, ph. Marco Mazzoni

Αφενός, η Salone συνέταξε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για να βοηθήσει τους εκθέτες να εργαστούν με σεβασμό στο περιβάλλον μέσω της χρήσης οικολογικών υλικών. Ή επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών, και από την άλλη κάποιες ethical εταιρείες είχαν ήδη φροντίσει για αυτό. Η Lago παρουσίασε το «Good House», ένα περίπτερο 800 τετραγωνικών μέτρων με πλήρως ανακυκλώσιμη δομή. Που μεταξύ πολλών άλλων, θα επαναχρησιμοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Το βασικό χαρακτηριστικό του, ότι υπόσχεται μείωση έως και 87% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Bell Chair, by Magis

Από την άλλη, είδαμε την καρέκλα Bell, που παρουσιάστηκε φέτος στο Salone del Mobile.Milano από τον οίκο Magis, που πάντα χρησιμοποιούσε πλαστικό. Να χρησιμοποιεί αυτή τη φορά υλικά που έχουν προκύψει από βιομηχανικά απόβλητα και 100% ανακυκλώσιμα. Σχεδιασμένη από τον Konstantin Grcic, είναι ένα κάθισμα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο από τα απόβλητα. Που παράγονται από την παραγωγή επίπλων από την ίδια τη Magis και την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία. Πολύ ελαφρύ, ζυγίζει ενάμιση κιλό λιγότερο από το μέσο όρο και έχει κατανάλωση εξοικονόμησης ενέργειας κατά την παραγωγή.  Εταιρεία Kartell με το ίδιο παρελθόν, παρουσίασε τη ReChair, μια καρέκλα κατασκευασμένη από τις ανακυκλωμένες κάψουλες καφέ Iperespresso illy. Που απορρίπτονται κατά τη διαδικασία διάτρησης και συσκευασίας. Η εταιρεία έχει επινοήσει έναν κύκλο για το άλεσμα του υλικού και την αναγέννησή του σε κάτι χρήσιμο.

Η παρουσίαση του Sé Studio στη Rossana Orlandi

70s is pure love
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στο σπίτι, οι σχεδιαστές ήταν έτοιμοι να βγουν έξω, να διασκεδάσουν.  Να ψάξουν τη χαρά και να δημιουργήσουν για αυτή την κατάλληλη ατμόσφαιρα και το σωστό περιβάλλον. Για αυτό αναζήτησαν την έμπνευση στην ντίσκο και στο sexy design των 70s. Το DimoreStudio, συγκεκριμένα, αγκάλιασε την εποχή στις παρουσιάσεις του στον χώρο του DimoreMilano επιλέγοντας χαλί με λεοπάρ και “καπνιστό” γυαλί. Ενώ είδαμε κρόσσια, φτέρες , και τεράστια τασάκια. Ο Lee Broom κυκλοφόρησε μια σειρά από έξι φωτιστικά που θα φανταζόμασταν στην Νέα Υόρκη των 70s. Ενώ, το Sé Studio μας παρουσίασε ένα δωμάτιο με θέμα την ντίσκο στη γκαλερί, Rossana Orlandi. Στην έκθεση, το περίπτερο της Baxter ήταν γεμάτο με κυρτά, χαμηλά έπιπλα σε αποχρώσεις όπως το γκρι και το μελιτζανί. Και στο πάρτι στον κήπο του Dior, η δεκαετία του ’70 ήταν δονούσε την ατμόσφαιρα.

Reset Password