Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Και το Βραβείο Καλύτερης Χρήσης Πιστοποιημένης Ξυλείας για το 2021 απονέμεται στο….


Ένα από τα σημαντικότερα βραβεία αρχιτεκτονικής δίνει το Architecture Festival World Architecture Festival (WAF) σε συνεργασία με την PEFC. Ο λόγος για το Best Use of Certified Timber Prize, το Βραβείο Καλύτερης Χρήσης Πιστοποιημένης Ξυλείας για το 2021. Ανάμεσα στα κτίρια φιναλίστ είναι ένα ερευνητικό κέντρο, ένα γυμναστήριο, ένας χώρος εργασίας, ένα βιοκλιματικό καταφύγιο και πολλά άλλα.


Το έπαθλο επιβραβεύει αρχιτέκτονες, studio, αλλά και αρχιτεκτονικές ομάδες και studio που έχουν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένη ξυλεία ως κύριο δομικό υλικό με ένα καινοτόμο, εκπαιδευτικό ή καλλιτεχνικό τρόπο.
Τον προσεχή Δεκέμβριο, η PEFC και η WAF θα απονείμουν το βραβείο για τρίτη φορά. Στο διαγωνισμό, έλαβαν μέρος πολλά και εντυπωσιακά έργα από όλο τον κόσμο. Συνολικά, 22 έργα έλαβαν μέρος για να καταλήξουν οι διοργανωτές σε μόλις 8, τα οποία πέρασαν στο μεγάλο τελικό του Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους φιναλίστ είδαμε να διαφέρει ο σκοπός, η αισθητική, η χρήση, το ύφος, ο τρόπος που έχει χρησιμοποιηθεί το ξύλο. Όλα όμως είχαν έναν κοινό παρονομαστή: έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση τους πιστοποιημένη ξυλεία και αυτό αποδεικνύει μεταξύ άλλων τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει το ξύλο ως δομικό υλικό και δη το πιστοποιημένο.


«Είναι πραγματικό υπέροχο τα πολλά και διαφορετικά αυτά έργα να επωφελούνται από τη χρήση πιστοποιημένης ξυλείας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Ben Gunneberg, Διευθύνων Σύμβουλος της PEFC International και συνέχισε επισημαίνοντας «Ενώ μερικοί από τους αρχιτέκτονες επέλεξαν το ξύλο για την ευελιξία και τη στιβαρότητά του, ενώ άλλοι φαίνεται να έχουν εκτιμήσει την ίδια την εμφάνιση του, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχει για τους ανθρώπους, το κλίμα και το μέλλον του πλανήτη».

Και αυτό είναι αλήθεια και θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, είτε αγοράζουμε, είτε δημιουργούμε κτίρια, έργα, ή έπιπλα. Το πιστοποιημένο ξύλο δεν είναι μόνο ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, η χρήση του οποίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά παραμένει κλασικά, ένα στιβαρό και ισχυρό υλικό που μπορεί να αντέξει στις πιο δύσκολες φυσικές συνθήκες, όπως τυφώνες, σεισμούς, αλλά και σε περιοχές δίπλα στη θάλασσα που ο αέρας μπορεί να διαβρώσει τα περισσότερα δομικά υλικά.

Τα οχτώ έργα που πέρασαν στο τελικό έχουν επωφεληθεί επίσης από την ευελιξία στο σχεδιασμό που προσφέρει το ξύλο, καθώς και από τη λειτουργικότητά του μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ως ένα υλικό που μπορεί να θωρακίσει ένα κτήριο από τον ήχο, τη θερμοκρασία και το κάθε μικροκλίμα.

Οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε κριτική επιτροπή στο Architecture Festival World Architecture Festival (WAF) που θα λάβει χώρα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στις 3/12. Η κριτική επιτροπή θα απονείμει στον νικητή το βραβείο το ίδιο βράδυ.

Το βραβείο επιβραβεύει αρχιτέκτονες και ομάδες έργου για τη χρήση πιστοποιημένης ξυλείας ως το κύριο δομικό υλικό για κτίρια που ξεχωρίζουν σε βιωσιμότητα, καινοτομία, ποιότητα ή αισθητική.

Αναλυτικά η λίστα των υποψηφίων για το WAF Certified Timber Prize 2021:
Project name: Adohi Hall
Architect name: Leers Weinzapfel Associates lead Architects for consortium with Modus Studio and Mackey Mitchell Architects
Κατηγορία: Housing – Completed Buildings
Χώρα: ΗΠΑ

Project name: Ariake Gymnastics Centre
Architect name: Nikken Sekkei + Shimizu Corporation
Κατηγορία: Sport – Completed Buildings
Χώρα: Ιαπωνία

Project name: Microlibrary Warak Kayu
Architect name: SHAU
Κατηγορία: Culture – Completed Buildings
Χώρα: Ινδονησία

Project name: Mon Repos Turtle Centre
Architect name: KIRK
Κατηγορία: Display – Completed Buildings
Χώρα: Αυστραλία

Project name: Daramu House
Architect name: Tzannes
Κατηγορία: Office – Completed Buildings
Χώρα: Αυστραλία

Project name: Harbour Kiosk
Architect name: LAAB Architects
Κατηγορία: Shopping – Completed Buildings
Χώρα: Κίνα

Project name: Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata
Architect name: RTA Studio and Irving Smith Architects
Κατηγορία: Higher Education and Research – Completed Buildings
Χώρα: Nέα Ζηλανδία

Project name: Climatorium
Architect name: 3XN
Κατηγορία: Higher Education and Research – Completed Buildings
Χώρα: Δανία.

Reset Password