Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Πρεμιέρα των βραβείων German Sustainability Award Design

Ο βιώσιμος σχεδιασμός συμβάλλει σημαντικά στη μετάβαση προς μια βιώσιμη κοινωνία

Τα νέα βραβεία GSA Design διοργανώθηκαν με αφορμή τους στόχους της Agenda 2030 για αειφόρο ανάπτυξη που διατυπώθηκαν από τον ΟΗΕ, παρέχοντας καθοδήγηση στους καταναλωτές στην αναζήτηση τους για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Σε μια διαδικασία που περιελάμβανε πολλαπλά στάδια, πρώτα αξιολογήθηκε η βιωσιμότητα των συμμετοχών. Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή 43 εμπειρογνωμόνων σχεδιασμού και βιωσιμότητας επέλεξε τους 104 φιναλίστ και τους 37 νικητές βραβείων. Οι νικητές του πρώτου GSA Design βραβεύτηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2020 σε μία τελετή που μεταδόθηκε διαδικτυακά λόγω του Covid19.

Οι νικητές περιλαμβάνουν 10 φιναλίστ στην κατηγορία ICONS (περισσότερο από 5 χρόνια στην αγορά), 20 στην κατηγορία PIONEERS (λιγότερο από 5 χρόνια στην αγορά) και 7 στην κατηγορία VISIONS (πριν από την είσοδο τους στην αγορά). Ο σχεδιαστής Dieter Rams έλαβε τιμητικό βραβείο για το σύνολο των έργων του.

Ακολουθούν κάποιοι από τους φιναλίστ, ανάλογα με την κατηγορία που συμμετείχαν.

ICONS

Το Stool 60 του Alvar Aalto εμφανίστηκε στην αγορά πριν από σχεδόν 90 χρόνια, έχει αρκετά εκατομμύρια πωλήσεις και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αγαπημένα έπιπλα στην ιστορία του design. Θεμελιώδες και καθιερωμένο, το Stool 60 είναι κατάλληλο για κάθισμα, τραπέζι, μονάδα αποθήκευσης ή επιφάνεια προβολής και μπορεί να στοιβάζεται για εξοικονόμηση χώρου. Χάρη στον λιτό, διαχρονικό σχεδιασμό του, συνδυάζεται αρμονικά με πολλά concept, ανεξάρτητα από τις τάσεις που επικρατούν.

Η παραγωγή του στη Φινλανδία από ντόπιο ξύλο με υπεύθυνο τρόπο και το προσδόκιμο μεγάλης διάρκειας ζωής του το καθιστούν βιώσιμο. Επιπλέον, η ARTEK προσφέρει μεταχειρισμένα προϊόντα στην πλατφόρμα “Artek 2nd Cycle” και ενθαρρύνει την “Συνειδητή κατανάλωση” με συνθήματα όπως “Αγοράστε τώρα, κρατήστε για πάντα”.

Submitter: Artek oy ab
Design: Alvar Aalto

GROHE – Blue Water system

H GROHE παρουσίασε το Blue Pure to 2009, ένα σύστημα νερού με τεχνολογία φίλτρων και τα επόμενα χρόνια συνέχισε να προσθέτει περαιτέρω πρακτικά χαρακτηριστικά ως απάντηση στην αυξανόμενη απήχηση που είχε. Σήμερα, το GROHE Blue Water system είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την κουζίνα, καθώς εκτός από τη συνήθη λειτουργία του νερού βρύσης, παρέχει φιλτραρισμένο και κρύο ανθρακούχο νερό από την ίδια βρύση με ξεχωριστές εσωτερικές οδούς.

Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για τον καταναλωτή να αγοράζει πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια. Ως αποτέλεσμα εξοικονομεί πόρους, αφού η κατασκευή τους απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας και νερού και βοηθά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και των εκπομπών CO2. Μια πρακτική και βιώσιμη λύση για το νοικοκυριό και το γραφείο, με υψηλό επίπεδο εργονομίας – υπάρχει ακόμη και μια διεπαφή εφαρμογών. Συνδυάζοντας την χρηστικότητά του με τον διαχρονικό, κομψό μινιμαλιστικό σχεδιασμό του ευνοεί τη χρήση του συστήματος για πολλά ακόμη χρόνια.

Submitter / Design: Grohe AG

Η διάσημη Βιεννέζικη καρέκλα, μοντέλο 14 (σήμερα 214) του Michael Thonet από το 1859, είναι η πρώτη καρέκλα που μπορούσε να κατασκευαστεί σε βιομηχανική κλίμακα και θεωρείται το πιο επιτυχημένο βιομηχανικό προϊόν παγκοσμίως. Μαζί του ξεκίνησε η ιστορία του μοντέρνου σχεδιασμού επίπλων, που χαρακτηριζόταν από μια νέα, απλή αισθητική. Η επαναστατική τεχνολογία που εισήγαγε, ήταν η κάμψη του μασίφ ξύλου και η μειωμένη χρήση υλικών. Η πρωτοποριακή τεχνολογία bentwood έδωσε στην καρέκλα μια αδιαμφισβήτητη αισθητική και επέτρεψε επίσης τη σειρά παραγωγής σε χαμηλή τιμή.

Μια άλλη θεμελιώδης πτυχή του σχεδιασμού της ήταν το αποτελεσματικό σύστημα συσκευασίας και διανομής: 36 αποσυναρμολογημένες καρέκλες θα μπορούσαν να αποσταλούν σε όλο τον κόσμο σε ένα κιβώτιο μεταφοράς ενός κυβικού μέτρου. Τα ανταλλακτικά κατόπιν επανασυναρμολογούνταν γρήγορα και εύκολα στο χώρο τοποθέτησής τους. Μόνο το 1930, η εμβληματική καρέκλα είχε πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια τεμάχια.

Το μοντέλο 214 παράγεται μέχρι και σήμερα στο Frankenberg. Το ξύλο προέρχεται από βιώσιμη δασοκομία. Χάρη στην υψηλή ποιότητας και διαχρονική αισθητική του, αντέχει στη χρήση και στο χρόνο, καθιστώντας το δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Ένα πραγματικό μοντέλο επιτυχίας που έχει αντέξει όλες τις μόδες και τις τάσεις για περισσότερα από 150 χρόνια.

Submitter: THONET GmbH
Design: Michael Thonet 1859

PIONEERS

MIDGARD – AYNO

Η Midgard κυκλοφόρησε το πρώτο της νέο σχέδιο από τη δεκαετία του 1950: το λαμπτήρα AYNO. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Stefan Diez δημιούργησε μια σύγχρονη ομάδα προϊόντων που συνδυάζει τη μορφή, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα σε υψηλό επίπεδο σχεδίασης. Αποτελείται από ένα επιτραπέζιο φωτιστικό και δύο δαπέδου και είναι κατασκευασμένα μόνο από τρία βασικά υλικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ανακυκλώσιμα και μερικά έχουν ήδη ανακυκλωθεί: ατσάλι, υαλοβάμβακα και ABS / PC. Ταυτόχρονα, το AYNO είναι ένα από τα πρώτα φώτα LED που μπορούν να επισκευαστούν από τον χρήστη χωρίς εργαλεία, επεκτείνοντας σημαντικά τον κύκλο ζωής του.

Η δωρική και λειτουργική απλότητα του σχεδιασμού είναι επίσης αξιοσημείωτη. Το κεντρικό στοιχείο είναι η εύκαμπτη ράβδος από υαλοβάμβακα που εκτείνεται μέσω του καλωδίου τροφοδοσίας, το οποίο επιτρέπει στο φως να ρυθμίζεται χωρίς ρυθμιστικές αρθρώσεις κατά μήκος. Το φωτιστικό με ελαφριά, ρυθμιζόμενη κεφαλή LED παρέχεται αποσυναρμολογημένο σε κουτί για εξοικονόμηση χώρου και συναρμολογείται χωρίς εργαλεία.

Η Midgard εδρεύει στο Αμβούργο αλλά παραγγέλνει τα μεμονωμένα εξαρτήματα παγκοσμίως σε τοπικές αγορές αντί να στέλνει πλήρη φωτιστικά σε όλο τον κόσμο – μια καινοτομία στη διεθνή αγορά φωτιστικών. “Κατάφερε να δημιουργήσει μια σύγχρονη οικογένεια προϊόντων που συνδυάζει το design, την εργονομία και τη βιωσιμότητα σε υψηλό επίπεδο σχεδίασης”, σχολίασε η κριτική επιτροπή, πριν της απονείμει το βραβείο.

Submitter: Midgard Licht GmbH
Design: Stefan Diez

Τα αρθρωτά έπιπλα της WYE εντυπωσιάζουν με έναν κομψό, λειτουργικό σχεδιασμό που πληροί σε υψηλό βαθμό τις απαιτήσεις αντοχής και φιλικότητας προς το περιβάλλον. Για να κατασκευάσει τα έπιπλά της, η WYE χρησιμοποιεί ένα αυτο-ανεπτυγμένο, ανακυκλώσιμο υλικό με βάση το ξύλο που μπορεί να υποστεί επεξεργασία όπως το πλαστικό. Το 83% της Neolign συνίσταται στην ανακύκλωση πιστοποιημένων με PEFC τσιπ ξύλου, ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας ξύλου. Υπάρχουν επίσης πολυμερή και χρωματιστές πάστες, που εξασφαλίζουν ότι το υλικό είναι πλήρως χρωματισμένο.

Τα έπιπλα Neolign υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης και έτσι διατίθενται και πάλι ως πρώτη ύλη. Η WYE προσφέρει δυνατότητα επιστροφής για τα έπιπλά της. Για να αυξήσει το κίνητρο, κάθε πελάτης λαμβάνει ένα πιστωτικό σημείωμα που ανέρχεται σε 10% της τιμής αγοράς όταν επιστρέφει το προϊόν. Επιπλέον, φυτεύεται ένα δέντρο για κάθε προϊόν που πωλείται σε συνεργασία με την PrimaKlima. Μια ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού από τη μορφή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Submitter / Design: WYE

VISIONS

Με το WOODSCRAPER, οι αρχιτέκτονες Günter και Finkbeiner δείχνουν με υποδειγματικό τρόπο πώς η κατασκευή πολυώροφων κτιρίων με έως και 20 ορόφους μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σκυρόδεμα υψηλής παραγωγής CO2, αλλά και χωρίς ρύπους και σχεδόν χωρίς απόβλητα. Το WOODSCRAPER είναι η πρώτη αρθρωτή, επαναχρησιμοποιήσιμη, κυκλική, κλιματική και φιλική για τους πόρους αρχή δόμησης για απλή, χωρίς ρύπανση κατασκευή από ανανεώσιμες και άμεσα διαθέσιμες πρώτες ύλες όπως ξύλο και άχυρο.

Κλείνοντας τους κύκλους υλικών, αυτή η αρχή δόμησης εκμηνεδίζει τα απόβλητα σχεδόν εξ ολοκλήρου και ταυτόχρονα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή είχε σχεδιαστεί τόσο έξυπνα ώστε, κατ ‘αρχήν, να μπορούν να απαλειφθούν τα ικριώματα. Μια εντυπωσιακή, ολιστική ιδέα που, κυρίως, με τη χρήση σκυροδέματος, οδηγεί σε δραστική μείωση των αποβλήτων και του CO2 και στέλνει ένα θετικό μήνυμα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Submitter / Design: Günter and Finkbeiner Gesellschaft von Architekten mbH

Μετά από μια εντατική μελέτη υλικών σχετικά με την ανακύκλωση απορριμμάτων ορυκτών κατασκευών, η σχεδιάστρια Lea Schücking παρουσίασε τα SHARDS, έναν καινοτόμο τύπο πλακιδίων που κατασκευάζεται από 100% ανακυκλωμένα υλικά. Παλιά τούβλα, πλακάκια και γυαλί μπορούν να ανακυκλωθούν συνεχίζοντας να είναι χρηστικά. Αυτό σώζει το περιβάλλον και τους πόρους. Τα πλακίδια αποδεικνύουν τη βιώσιμη παραγωγή τους, η οποία λειτουργεί επίσης χωρίς βαφές και συνθετικά, αλλά και τη μοναδική φυσική τους αισθητική.

Το κυρίως σώμα και το λούστρο αποτελούνται αποκλειστικά από διάφορα μείγματα ανακυκλωμένων τούβλων και γυαλιού. Τα χρώματα κυμαίνονται από κρέμ, ώχρα και καφέ, γκρι και μαύρο έως πράσινους και τιρκουάζ τόνους. Τα πλακίδια μπορούν να παραχθούν με τραχιές ή λείες επιφάνειες. Καθώς κάθε πλακίδιο είναι μοναδικό, οι λεπτές παραλλαγές τους δημιουργούν μια ζωντανή και όμορφη επιφάνεια. Αυτό ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σχεδιασμού κατά την τοποθέτηση και δημιουργεί μοναδικές διαθέσεις δωματίου.

Submitter / Design: Lea Schücking

Reset Password