Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Μια ξύλινη πολυκατοικία 18 ορόφων αλλάζει τα δεδομένα

Μια ξύλινη πολυκατοικία στο Αμβούργο αποδεικνύει ότι το μέλλον της αστικής ανάπτυξης και της δόμησης ανήκει στο ξύλο. Το Roots είναι ένα πολύ καινοτόμο αρχιτεκτονικό project. Πρόκειται για μια ξύλινη πολυκατοικία που θα φτάσει 18 ορόφους πάνω από την γη στην οικοδομική γειτονιά HafenCity στη συνοικία Elbbrücken στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το έργο υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Störmer Murphy and Partners με έδρα επίσης το Αμβούργο. Το Roots αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024, ενώ το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 140 εκατ. ευρώ. Για την κατασκευή του υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν συνολικά 5.500 m³ “μαλακής” ξυλείας. Παράλληλα, γύρω από την πολυκατοικία θα τοποθετηθεί μια δεύτερη πρόσοψη από γυαλί. Αυτή η πρόσοψη θα προστατεύει το κτίριο από την φωτιά, την υπεριώδη ακτινοβολία και την υγρασία.

ξύλινη πολυκατοικία

Σας κάνει εντύπωση, μια ξύλινη πολυκατοικία;

Κι όμως το ξύλο είναι το πιο αρχαίο οικοδομικό υλικό και ταυτόχρονα θεωρείται ότι με σωστή χρήση θα είναι το πιο βιώσιμο υλικό. Και αυτό που θα σώσει τον πλανήτη μας στο μέλλον. Τελευταία, στην παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή όλο και περισσότερα “ξύλινα” κτίρια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σε όλο τον πλανήτη. Η αύξηση της χρήσης ξύλου στην αστική ανάπτυξη βοηθά στη μείωση του αποτυπώματος CO2. Aλλά περιορίζει επίσης και τις εκπομπές θορύβου κατά την κατασκευή και δημιουργεί ένα υγιές μικροκλίμα στους εσωτερικούς χώρους.

ξύλινη πολυκατοικία

Με άλλα λόγια, το Roots είναι η απόδειξη ότι με συγκροτημένες κινήσεις και τολμηρές επιλογές, η αστική ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον.

Στο μέλλον, το ξύλινο κτίριο θα φιλοξενήσει συνολικά 181 διαμερίσματα, πολλές gallery, επαγγελματικούς χώρους, αλλά και τα κεντρικά γραφεία του Γερμανικού Ιδρύματος Άγριας Ζωής. Τι κάνει σε μια αστική γειτονιά όπως το Hafencity ένα ίδρυμα που νοιάζεται για τη φύση; «Εδώ ακριβώς ανήκουμε! Επειδή εκτός από την προστασία των άγριων ζώων και των βιοτόπων τους, το Γερμανικό Ίδρυμα Άγριας Ζωής ενδιαφέρεται πολύ να εμπνεύσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην φύση. Aλλά και να αποκαταστήσει τη σχέση που έχουν μαζί της», εξηγεί ο Dr. Jörg Soehring, Πρόεδρος του Ιδρύματος.

ξύλινη πολυκατοικία


Από την άλλη, ο αρχιτέκτονας Jan Strömer δηλώνει για το Roots «Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι σήμερα στη Γερμανία επιτρεπόταν να χτιστούν κτίρια κατασκευασμένα από ξύλο ως 22 μέτρα – που αντιστοιχεί σε περίπου 6 έως 7 ορόφους. Το Roots αποδεικνύει ότι μια ξύλινη κατασκευή μπορεί να φτάσει στους 18 ορόφους. Χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση και το επιχειρηματικό θάρρος, την έρευνα και την ανάπτυξη. Έτσι θα αυξήσουμε την ποσόστωση της χρήσης ξύλου σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων. Η καινοτομία πρέπει να επιτρέπεται!», καταλήγει.

Reset Password