Η αυξημένη ζήτηση αγοράς νέας κατοικίας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην προμήθεια δομικών υλικών, εκτοξεύει το κόστος τους.
Η αυξημένη ζήτηση ξύλου που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη αγοράς κατοικίας βρίσκεται πίσω από την εκτόξευση τιμών στα σπίτια στην Αμερική. Μάλιστα, η τιμή του ξύλου είναι αυξημένη κατά 180% σε σχέση με την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικίας. Και το κόστος αυτό συμπαρασύρει τις τιμές στην αγορά σπιτιού. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση τιμή κατοικίας ανέβηκε από 189,900 τον Μάρτιο του 2020 στα 218,000 δολάρια ένα χρόνο αργότερα. Η διαφορά ισοδυναμεί με άνοδο της τάξης του 15%.
Πώς η πανδημία ανέβασε την τιμή του ξύλου
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του Covid-19 τα εργοστάσια έκλεισαν ή επιβράδυναν την παραγωγή τους. Όμως, την ίδια στιγμή η ζήτηση για απόκτηση νέας κατοικίας αυξήθηκε. Οι άνθρωποι έμεναν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και άρχισαν να αναζητούν καινούρια κατοικία. Υπήρξε ένα κύμα πολιτών που μετακινήθηκαν από την πόλη στην ύπαιθρο κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα. Επιπλέον, στην πορεία της πανδημίας, σημειώθηκε αυξημένη ζήτηση προϊόντων τύπου “Κάντο μόνος σου” (DIY), ενώ μονάδες εστίασης επεκτάθηκαν σε εξωτερικούς χώρους για να προσαρμοστούν στα νέα πρωτόκολλα. Όλα αυτά αύξησαν τη ζήτηση σε παραγωγή ξυλείας.
Ωστόσο αυτή η ασυμφωνία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οδήγησε σε εκτόξευση τιμών στο ξύλο. Η αλυσιδωτή αντίδραση είναι να κυμαίνονται ανοδικά οι τιμές στην κατασκευή κατοικίας, κάτι που καίει τις τσέπες των επίδοξων αγοραστών. Ακόμα και τώρα οι προμήθειες δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που υπάρχει.
Ανεβαίνει ξανά η παραγωγή ξύλου
Το Αμερικανικό Συμβούλιο Ξυλείας (American Wood Council) ανέφερε σε ανακοίνωσή του τον Μάρτιο ότι οι κατασκευαστές ξύλου προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ξύλου βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από την περίοδο της μεγάλης ύφεσης! Η παραγωγή ξύλου παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 2007.
Πολλά εργοστάσια παραγωγής προϊόντων ξύλου έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Κάποια τα έχουν ξεπεράσει συνεχίζοντας τη λειτουργία τους ακατάπαυστα, 7 μέρες την εβδομάδα. Ακόμα, αρκετές εταιρείες στην Aμερική χτίζουν νέα εργοστάσια για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να αυξήσει την προσφορά και να επέλθει η ισορροπία.
Δείτε την ενδιαφέρουσα ανάλυση της Wall Street Journal:
Τι δείχνουν οι τοπικές αγορές στην Ευρώπη
Η έλλειψη υλικών προβληματίζει και τις ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ευρώπη η χρήση ξύλου στις κατοικίες δεν πρωταγωνιστεί καν ως βασικό δομικό υλικό, αλλά ως δευτερεύον (κουφώματα κ.λπ). Πρόσφατα ο Jan Kurth, διευθυντής των Ενώσεων Γερμανικής Βιομηχανίας Επίπλου χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση προμήθειας προϊόντων ξύλου, μετάλλων, αφρώδους υλικού, υφάσματος, συσκευασιών κ.ά. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα της ένωσης, πάνω από τα 2/3 των εταιρειών παραγωγής ανέφεραν προβλήματα στις προμήθειες. Οι προμηθευτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση και μειώνουν τις ποσότητες. Το γεγονός επηρεάζει αρνητικά τους χρόνους παράδοσης, την προστιθέμενη αξία του προϊόντος κ.ά.
Σε ό,τι έχει σχέση με την προμήθεια ξύλου, σύμφωνα με γερμανική έρευνα το Μάη του 2020, περίπου 8 στους 10 καταναλωτές στη Γερμανία σχεδίαζαν να αγοράσουν νέα έπιπλα. Συνολικά ξόδεψαν 34.5 δις ευρώ για έπιπλα το 2020 με πιο δημοφιλή τα έπιπλα κουζίνας. Η τάση είναι ανοδική παρά την πανδημία. Αν και η εικόνα για το 2020 δεν είναι πλήρης, οι φορείς κάνουν λόγο για αύξηση 13.8% σε αγορά επίπλων και αξεσουάρ σπιτιού.
Δείτε πώς επηρέασε η πανδημία την αγορά επίπλου