Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά εκστρατεία για τη διατήρηση χρήσης ξυλείας στην δόμηση

Είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του χάλυβα και του σκυροδέματος

Το δίκτυο ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον ACAN, Architects Climate Action Network, ξεκίνησε εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μην απαγορευτεί παντελώς η χρήση ξυλείας στα δομικά υλικά, καθώς θα μπορούσε να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η τρέχουσα διαβούλευση ακολουθεί κανονισμούς που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της χρήσης εύφλεκτων υλικών σε κτίρια, μετά την πυρκαγιά στον Grenfell Tower τον Ιούνιο του 2017, στην οποία 72 άτομα πέθαναν.

Μετά την κυκλοφορία της τεχνικής έκθεσης από την αρχιτέκτονα Judith Hackitt, η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση εύφλεκτων υλικών σε κτίρια άνω των 18 μέτρων σε ολόκληρο τον εξωτερικό τοίχο. Η τελευταία διαβούλευση της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση αυτής της απαγόρευσης, σε περισσότερους τύπους κτιρίων και μικρότερα κτίρια – καθώς το ύψος θα μπορούσε να μειωθεί από 18 μέτρα σε 11 μέτρα, γεγονός που θα επηρέαζε όλα τα κτίρια από τρεις ορόφους και πάνω.

Η ACAN καλεί τους αρχιτέκτονες να ανταποκριθούν στην αναθεώρηση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση της τρέχουσας απαγόρευσης. “Στόχος της εκστρατείας πρώτα απ ‘όλα είναι να διασώσει την ασφαλή χρήση της δομικής ξυλείας από το να απαγορευτεί αδίκως σε νέα κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η κυβέρνηση δικαίως απαγόρευσε τα εύφλεκτα υλικά στις προσόψεις“, δήλωσε ο Sebastian Laan Lomas και ο Matt Rosier του ACAN.

Ο Sebastian Laan Lomas και ο Matt Rosier, μαζί με πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως Waugh Thistleton Architects, Architype, CF Møller Architects, Mole Architects, BDP, dRMM που ήδη συμμετέχουν στην εκστρατεία, πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ της δομής ενός κτιρίου και της πρόσοψης του, καθώς η απαγόρευση επηρέασε την εγκάρσια ξυλεία (cross-laminated-timber) και την τεχνική glulam. “Η απαγόρευση σημαίνει ότι η δομική ξυλεία αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως κίνδυνος από πελάτες, ασφαλιστές, ιδιοκτήτες κατοικιών και τοπικές κυβερνήσεις παρά τις ολοκληρωμένες και συνεχιζόμενες δοκιμές που αποδεικνύουν το αντίθετο”, συνέχισαν οι εκπρόσωποι του ACAN.

Είναι σημαντικό να καταστεί ξεκάθαρη η διαφοροποίηση μεταξύ της χρήσης ξυλείας στην πρόσοψη και την δόμηση, ενώ καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τις δοκιμές πυρκαγιάς για να αποδειχθεί περαιτέρω ότι η ξυλεία δεν ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς από άλλα δομικά υλικά. “Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για περαιτέρω δοκιμές πυρκαγιάς σε υπάρχοντα και μελλοντικά δομικά συστήματα ξυλείας για διαφορετικούς τύπους και κλίμακες κτιρίων”, ανέφεραν οι Laan Lomas και Rosier. “Διακυβεύονται πάρα πολλά για να επιτραπεί η έγκριση τέτοιας κακής επέκτασης της νομοθεσίας”.

Πρέπει να γίνει η ξεκάθαρη διάκριση της ξύλινης επένδυσης προσόψεων από την πρωτογενή δομή, γιατί η διασταυρούμενη ξυλεία CLT και η πολυστρωματική ξυλεία glulam σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με επαρκή πυροπροστασία και πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των εξαιρέσεων από την απαγόρευση. «Μαζί με την αναβάθμιση των αυστηρών κανονισμών για τα κτίρια, θα βοηθούσε να καθησυχάσουν οι ένοικοι των κτιρίων, οι ασφαλιστές και οι σχεδιαστές, ότι η δομική ξυλεία μπορεί να είναι ασφαλής», συνέχισαν.

Η ACAN πιστεύει ακράδαντα ότι η δομική ξυλεία είναι η μόνη εναλλακτική λύση στη χρήση μεγάλων ποσοτήτων σκυροδέματος και χάλυβα στις κατασκευές και ως εκ τούτου η χρήση της είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις κατασκευές. “Σε αυτή τη στιγμή οικολογικής κρίσης, με τις κατασκευές να αντιπροσωπεύουν το 40% των εκπομπών CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αυξήσουμε τη χρηστικότητα αυτού του υλικού.”

Η ACAN δημιούργησε την εκστρατεία αφού έμαθε ότι μόνο δύο αρχιτέκτονες ανταποκρίθηκαν θετικά στη διαβούλευση της βρετανικής κυβέρνησης. “Ξεκινήσαμε αυτήν την εκστρατεία για να αφυπνήσουμε τους σχεδιαστές σε ολόκληρο τον κλάδο σε ένα πολύπλοκο και πολύ αμφιλεγόμενο θέμα”, εξήγησαν οι Laan Lomas και Rosier. “Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τον ιστότοπο ACAN όπου παρέχουμε πληροφορίες και έχουμε καθορίσει διαδικασίες για να στείλουν επιστολές σε βουλευτές γνωστοποιώντας την εκστρατεία και την ασφαλή χρήση δομικής ξυλείας”, συμπλήρωσαν.

Η διασταυρούμενη ξυλεία CLT θεωρείται ευρέως ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη χρήση σκυροδέματος και χάλυβα στην αρχιτεκτονική για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Πέρυσι, οι αρχιτέκτονες που μίλησαν στη σύνοδο κορυφής «Αρχιτεκτονική έκτακτης ανάγκης» στο Λονδίνο ζήτησαν την ξυλεία να αντικαταστήσει το σκυρόδεμα. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από αρχιτέκτονες παγκοσμίως με πρώτη την CF Møller Architects που ολοκλήρωσε το ψηλότερο κτίριο ξυλείας της Σουηδίας, την Voll Arkitekter που χτίζει τον ψηλότερο πύργο ξυλείας στον κόσμο στη Νορβηγία και την 3XN που σχεδίασε το ψηλότερο ξύλινο κτίριο γραφείων στη Βόρεια Αμερική.

Reset Password