Αφηγήσεις μύθων σε μουσεία και αστικό ντιζάιν σε μια εποχή που αλλάζει. Οι Κωσταντής και Σπύρος Κίζης από το Kizi design studio μας μιλούν για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν που εξελίσσονται.
Το Kizi studio στην Αθήνα ενσωματώνει την ιστορία, τα νέα υλικά και τη βιωσιμότητα στις φρέσκες σχεδιαστικές προτάσεις του. Την εμπειρία του ιδρυτή αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη και τις πρωτότυπες ιδέες των γιων Κωσταντή Κίζη, αρχιτέκτονα, και Σπύρου Κίζη, βιομηχανικού σχεδιαστή. Οι ίδιοι μας μίλησαν για μερικά από τα νεότερα projects τους που κάνουν τη δουλειά τους να ξεχωρίζει.
1.Σύγχρονες αφηγήσεις στα μουσεία
Το μουσείο της Αργούς: Η αργοναυτική εκστρατεία δεν θα συνέβαινε ποτέ χωρίς τη μυθική Αργώ. Σήμερα, ένα μουσείο με κεντρικό έκθεμα το πλοίο είναι στα σκαριά, μετά την ολοκλήρωση της βραβευμένης μελέτης του. Ο αρχιτέκτονας Κωσταντής Κίζης αναφέρει: «Σχεδιάσαμε ένα μπετονιένο κτίριο που θα στεγάσει ένα ξύλινο καράβι, αντίγραφο της προϊστορικής Αργούς. Δεν έχει μεταλλικά μέρη και καρφιά, είναι ένα επίτευγμα κατασκευαστικό. Φανταστήκαμε το μουσείο ως το πιο δύσκολο πέρασμα της μυθικής Αργούς από τις συμπληγάδες. Μέσω μιας φωτεινής οροφής, η Αργώ θα εκτίθεται σε εσωτερικό χώρο λίγο πάνω από το επίπεδο του νερού (της δεξαμενής). Ανοίγοντας τα μεγάλα υαλοστάσια στις δύο άκρες των βράχων η Αργώ θα μπορέσει να βγαίνει και έξω».
Το αρχιτεκτονικό στοίχημα
Όπως επισημαίνει ο Κωσταντής Κίζης, το στοίχημα ήταν το μουσείο να φτιάξει έναν κόσμο από μόνο του με επίκεντρο ένα έκθεμα: το καράβι. «Χρειάστηκε να κάνουμε έρευνα σε πολλά επίπεδα για να καταλήξουμε σε αυτό το σχέδιο. Ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους που κατασκεύασαν το καράβι, συνεργαστήκαμε στενά με συμβούλους μουσειολόγους στο πώς να στήσουμε μια μουσειολογική αφήγηση. Έτσι, γύρω από το καράβι υπάρχουν χώροι με πολυμέσα, απτικά αντικείμενα και πληροφορίες, που προετοιμάζουν τον επισκέπτη να το αντικρίσει. Επίσης έχει προβλεφθεί χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα αμφιθέατρο για εκδηλώσεις».
“Φανταστηκαμε το μουσειο ως το πιο δυσκολο περασμα της μυθικης Αργους απο τις συμπληγαδες”
Τι εύχονται για την πορεία του έργου που είναι υπό κατασκευή; «Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε ρόλο συμβούλου στο μουσείο της Αργούς. Οι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα οι οποίοι μελετούν δημόσια έργα, περιέργως δεν έχουν εμπλοκή στην επίβλεψή τους. Δε συμβαίνει το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι ο έλεγχος της εφαρμογής ενός αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα δεν είναι πάντα στην ευχέρεια του δημιουργού. Έχει συμβεί να δούμε παραποιήσεις των τεχνικών σχεδίων και σε δικά μας έργα».
Αρχιτεκτονική με άρωμα μαστίχας: To μουσείο μαστίχας της Χίου ολοκληρώθηκε το 2016. Βρίσκεται σε ένα μαστιχώνα, κάτω από δύο μεγάλες ξύλινες στέγες που στηρίζονται σε ξύλινες κολώνες. «Η πλαγιά με τα μαστιχόδεντρα μας έσπρωξε συνειρμικά στην επιλογή του ξύλινου φορέα με τη δενδροειδή μορφή των υποστηλωμάτων» αναφέρει ο αρχιτέκτονας του Kizi studio.
Η ξύλινη κατασκευή παίζει σημαντικό ρόλο στο μουσείο. «Το ξύλο είναι καταπληκτικό δομικό υλικό, αλλά παρεξηγημένο στην αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Κάποιος μπορεί να κάνει καταπληκτικά πράγματα σκεφτόμενος το ξύλο ως δομικό υλικό. Όχι ως επένδυση, πέργολα, κούφωμα, αλλά σαν κάτι που είναι η καρδιά του κτιρίου».
2.Νέα κατοικία σε παλιό κέλυφος
Η τηλεργασία μεταφέρεται έντονα στο χώρο της κατοικίας. Η αλλαγή αυτή που έγινε έντονη εν μέσω πανδημίας, ασκεί πλέον επιρροή και στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Μία από τις προκλήσεις του Kizi studio ήταν να προσαρμόσει ένα αστικό διαμέρισμα στις ανάγκες της νέας εποχής. Ο Σπύρος Κίζης αναφέρει: «Τον τελευταίο χρόνο δουλεύουμε σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Είχε πολλά ζητήματα αρχιτεκτονικής και στατικής φύσης γιατί βρίσκεται σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ΄50. Δουλεύουμε σε έναν… λευκό καμβά. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ενιαίους χώρους μέσω αποξήλωσης τοίχων σε ένα διαμέρισμα αρχικά κατακερματισμένο σε πολλά μικρότερα δωμάτια. Θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερους ευχάριστους χώρους για να περνά κανείς τη μέρα του είτε δουλεύοντας είτε αναπαυόμενος. Οπότε στο διαμέρισμα έχουν προβλεφθεί χώροι εργασίας που απομονώνονται ηχητικά με πόρτες ηχομονωτικές και συμπαγείς».
Αντίστοιχη προσέγγιση ως προς την ενοποίηση των χώρων υιοθετήθηκε και στην επέκταση μιας παλιάς μονοκατοικίας στο Φάληρο. Επιπλέον, για να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες, οι ειδικοί εισήγαγαν ένα σύστημα θερμοπρόσοψης με θερμομόνωση από άκαυστα και μη καρκινογόνα υλικά με βάση τον πετροβάμβακα.
Όσο για τη διακόσμηση εσωτερικού χώρου στις κατοικίες που αναλαμβάνει το Kizi studio; Ιδιαίτερη θέση έχουν τα έπιπλα σκανδιναβικού ντιζάιν, αλλά και ιδιοκατασκευές σχεδιασμένες από το γραφείο.
Info: Kizi studio