Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Τα Δάση είναι το Σπίτι μας

Γιορτάζουμε τα ξύλινα έπιπλα, εκείνα που φέρνουν τη φύση μέσα στο σπίτι μας, προστατεύοντας παράλληλα τα δάση από τα οποία προέρχονται. Για αυτό στηρίζουμε την προσπάθεια της PEFC και την καμπάνια της για τη βιωσιμότητα.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες έμποροι, πωλητές, κατασκευαστές, δασολόγοι και οργανώσεις από 46 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο συνέδριο της PEFC για την έναρξη της νέας τους καμπάνιας με τίτλο «Τα δάση είναι το σπίτι μας». Μετά το τέλος της, όλοι μαζί αποφάσισαν να συνεργαστούν για να επιτύχουν βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής επίπλων.

Στόχος η επίτευξη της βιωσιμότητας
Το PEFC, το Πρόγραμμα για την Επικύρωση της Δασικής Πιστοποίησης, έχει στρέψει την προσοχή του στην παραγωγή επίπλου. Όχι μόνο γιατί αυτή η βιομηχανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρήστης ξύλου δάσους, αλλά και γιατί εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 12% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (σύμφωνα με Sustainable Furnishings Council, 2021). Σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η αξία του παγκόσμιου εμπορίου επίπλων έχει αυξηθεί κατά 65% την τελευταία δεκαετία. Όλα αυτά μαζί είναι στοιχεία που καθιστούν την επίτευξη βιωσιμότητας σε αυτόν τον χώρο πιο σημαντική από ποτέ.

Για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των βιώσιμων ξύλινων επίπλων και την έκκληση για παγκόσμια συνεργασία, η PEFC ξεκίνησε την εκστρατεία «Τα δάση είναι σπίτι μας». Πώς; Κάνοντας focus σε μεμονωμένους κατασκευαστές και μικρότερους πωλητές, ενώσεις, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και καταναλωτές που παίρνουν την υπεύθυνη επιλογή να χρησιμοποιήσουν πιστοποιημένο ξύλο.

Η καμπάνια θα βοηθήσει την αλυσίδα εφοδιασμού να ανταποκριθεί στα υπεύθυνα πρότυπα προμηθειών και βιωσιμότητας. Επιτρέποντας στους μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες δασών να επιδεικνύουν πρακτικές βιωσιμότητας μέσω πιστοποίησης δασών.

Η καμπάνια «Τα δάση είναι σπίτι μας» συνδέει τα έπιπλα στα σπίτια μας με τα δάση από τα οποία προέρχονται. Είναι το δημιουργικό αποτέλεσμα της συνεργασίας με τα διεθνή μέλη της PEFC σε 12 διαφορετικές χώρες, με τη συμβολή των εμπορικών ενώσεων, των λιανοπωλητών και των κατασκευαστών. Το βίντεο της καμπάνιας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο διεθνές κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση έναρξης της PEFC στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι απλό: τα δάση είναι το σπίτι όλων μας και τα σπίτια πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε. Όταν οι κατασκευαστές επίπλων επιλέγουν πιστοποιημένο ξύλο, όταν οι έμποροι επίπλων πωλούν προϊόντα από ξύλο υπεύθυνης προέλευσης και όταν οι καταναλωτές κρατούν τις αξίες τους αγοράζοντας ξύλινα έπιπλα με την ετικέτα PEFC, όλα συμβάλλουν στη διατήρηση των δασών μας.

Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι
Οι καταναλωτές ήδη επιδεικνύουν μια προτίμηση στα βιώσιμα υλικά. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για πιστοποιημένα βιώσιμα έπιπλα για το σπίτι τους σε μια έρευνα του 2018 από το Συμβούλιο Βιώσιμων Επίπλων.


Σε αναγνώριση της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PEFC International Ben Gunneberg σημείωσε ότι οι εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού επίπλων που δεν χρησιμοποιούν πιστοποιημένα υλικά «αφήνονται εκτεθειμένες σε σημαντικούς κινδύνους λειτουργίας και φήμης. Ο αντίκτυπός τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον μπορεί να πολύ αρνητικός».


Στη συζήτηση της παρουσίας της καμπάνιας συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τη Διεθνή Ένωση Φοιτητών Δασοκομίας (IFSA), το Συμβούλιο Βιομηχανίας Επίπλων ASEAN (AFIC). Επίσης ο Όμιλος Fournier που εκπροσωπούσε σημαντικούς ρόλους, όπως: κατασκευαστές, πωλητές ενώσεις και καταναλωτές. Αυτή η συζήτηση, καθώς και ολόκληρη η εκδήλωση έναρξης, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Στον ιστότοπο furniture.pefc.org θα βρείτε γλαφυρές αφηγήσεις της ιστορίας πιστοποιημένων ξύλινων επίπλων και θα έρθετε σε επαφή με κατασκευαστές και πωλητές και με τους πόρους που χρειάζονται. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην αλυσίδα επίπλων μπορούν επίσης να εγγραφούν στο νέο ενημερωτικό δελτίο βιώσιμων επίπλων της PEFC, το οποίο παρέχει τακτικές γνώσεις και συμβουλές από ειδικούς στην πιστοποιημένη ξυλεία.

Σχετικά με το PEFC: Το Πρόγραμμα για την Έγκριση της Πιστοποίησης Δάσους (PEFC) είναι το μεγαλύτερο σύστημα πιστοποίησης δασών στον κόσμο.

Reset Password