Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Οι design τάσεις που προέκυψαν από τη supersalone

Η Salone del Mobile is back! Με μια ιδιαίτερη και διαφορετική διοργάνωση μεν αλλά με τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια αποστολή. Να δώσει μια ώθηση στην αγορά του design και να αφυπνίσει τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά και να γεννήσει τις νέες τάσεις στη διακόσμηση, το design, την αρχιτεκτονική.

Μοβ και πράσινο
Το μοβ επιστρέφει δυναμικά. Το κομψό λιλά, το βιολετί, είναι οι αποχρώσεις που μπορεί να μας θυμίζουν έντονα τα 80s, αλλά κάνουν όλο και πιο δυνατό come back, στην αρχιτεκτονική, το interior design και τη διακόσμηση. Τα είδαμε σε συλλογές πολυτελών ιταλικών brands όπως Baxter και Poltrona Frau.
Το πράσινο, επίσης, φαίνεται να υπάρχει παντού. Το βαθύ σμαραγδί το είδαμε σε δέρματα, βελούδα, μάρμαρα και σε πολλές άλλες υφές και υλικά. Επίσης, το προσέξαμε και σε μια πιο γήινη απόχρωση που μας άρεσε πολύ.

Τραπέζι Cara/Davide’s petite Archivio

Disco and 80s party
Μαζί με τα χρώματα των 80s έρχονται στο προσκήνιο οι γραμμές τους, αλλά και η διάθεση για έντονους συνδυασμούς και προκλητικές συνθέσεις. Στη γκαλερί Nilufar, η Αγγλίδα σχεδιάστρια Bethan Laura Wood παρουσίασε μια συλλογή επίπλων, η οποία αποτίει φόρο τιμής στο κίνημα του Memphis. Μιλώντας για το Memphis, ο συνιδρυτής του κινήματος, George Sowden έκανε το ντεμπούτο του στη νέα σειρά φωτισμού, Sowdenlight.

Η συλλογή από λάμπες οροφής SowdenLight του George Sowden.

Τα σαλόνια των ονείρων μας
Τα πιο διάσημα brand και οι μεγαλύτεροι οίκοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην supersalone: B&B Italia, Minotti, Molteni, Cassina, Flexform, Edra παρουσιάζοντας ονειρεμένα σαλόνια και καναπέδες που θα θέλαμε στα σπίτια μας.

Συλλογή Sengu της Patricia Urquiola για τον οίκο Cassina.

Το μάρμαρο είναι το νέο…μάρμαρο
Το μάρμαρο είναι ένα πολύ κλασικό υλικό. Δεν έφυγε ποτέ από τις προτιμήσεις τόσο των δημιουργών όσο και του αγοραστικού κοινού. Στην Ιταλία, μάλιστα το λατρεύουν, μιας και από εδώ κατάγονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μάρμαρα στον κόσμο. Είναι παντού. Από τα τραπέζια Senga της Patricia Urquiola για τον οίκο Cassina μέχρι τις μαρμάρινες επιφάνειες Carrara και τα τα τραπέζια της Ini Archibong για το studio Se Collections. Κανένα brand δεν ξέρει καλύτερα την πέτρα από το Antolini, το νέα του μπουτίκ που σχεδίασε ο Alessandro La Spada στην καρδιά του Μιλάνου υπάρχουν πετρώματα σχεδόν από όλο τον κόσμο. Αυτό που επίσης χρειάζεται να ξέρετε είναι ποτέ ξανά οι δημιουργοί δεν έχουν προσπαθήσει τόσο να αναδείξουν ένα τόσο κλασικό υλικό όπως το μάρμαρο μέσα από νέα σχέδια.

Τραπέζι Lamina του Hannes Peer για το brand Chance.

Έλλειψη βαρύτητας
Είδαμε μια ξεχωριστή γεωμετρία να κυριαρχεί στα έπιπλα με λεπτές και αέρινες δομές που τα κάνει να μοιάζουν σχεδόν σαν να μην έχουν βάρος.
Φωτιστικά με εξαιρετικά λεπτούς βραχίονες, βιβλιοθήκες με σχεδόν αόρατους σκελετούς και πολυθρόνες που στηρίζονται σε κωνικά πόδια. Κατασκευές δηλαδή που δίνουν την εντύπωση ότι σχεδόν αιωρούνται.

Πολυθρόνα Lemni του Marco Lavit για το brand Living Divani.

Διαχωριστικά σε χώρους και δωμάτια με πολλαπλές λειτουργίες
Η τάση που πρέκυψε μετά τα lockdown και τους περιορισμούς μέσα στο σπίτι είναι αυτή της ανάγκης διαχωρισμού μεγάλων χώρων. Είναι σαφές ότι δημιουργήθηκε η ανάγκη για ξεχωριστούς χώρους και αυτό μας οδήγησε στην αναζήτηση τρόπων διαχωρισμού των δωματίων του σπιτιού μας. Αντί λοιπόν να έχουμε ένα μεγάλο δωμάτιο για κοινή χρήση, μερικές φορές είναι καλύτερο να έχουμε πολλούς ξεχωριστούς χώρους, όπου κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του προστατευμένο μικρόκοσμο.
Εξ ου και η άφιξη κινούμενων τοίχων, εύκαμπτων προστατευτικών και μεγάλων συρόμενων γυάλινων θυρών που επιτρέπουν το φως σε ένα δωμάτιο αλλά το χωρίζουν σε μικρότερες περιοχές. Οι πόρτες και τα συστήματα για γκαρνταρόμπες απέκτησαν διευρυμένη λειτουργικότητα επίσης: η πόρτα έγινε μεγαλύτερη ώστε να μοιάζει με τοίχο, και μερικές ντουλάπες τώρα είναι εξοπλισμένες με ένα μικρό γραφείο ή μια επιφάνεια εργασίας.

Όλα στη σειρά και όλα τακτοποιημένα
Είναι πιο εύκολο να χαλαρώσετε στο σπίτι εάν όλα είναι στη σειρά και δεν βλέπετε σωρούς από σκόρπια αντικείμενα. Για το λόγο αυτό, οι εταιρίες-λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμένους χώρους-λάνσαραν λύσεις για αποθηκευτικούς χώρους. Συρόμενες πόρτες, κουζίνες που κρύβονται πίσω από επιφάνειες, κουρτίνες που εξαφανίζουν μικρές γωνιές. Όλα μπαίνουν σε τάξη. Και ό, τι δεν μπαίνει, εξαφανίζεται.

Σύστημα με κουρτίνες Telon του brand Lievore + Altherr Désile Park για τον οίκο MD House.

Work from home
Καθώς πολλοί άνθρωποι πλέον εργάζονται από το σπίτι όλο και πιο συχνά, μετά από τους τελευταίους 18 μήνες, κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για γραφεία που μπορούν να χωρέσουν σε σαλόνια ή υπνοδωμάτια. Οι σχεδιαστές και τα brands παρουσίασαν έπιπλα γραφείου για την κρεβατοκάμαρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να μετατρέπονται από ένα τραπέζι υπολογιστή σε ένα κομψό μπουντουάρ. Ορισμένες από αυτά μοιάζουν περισσότερο με γραφείο, έχουν ακουστική προστασία με διαχωριστικά, αλλά και αξεσουάρ με συρτάρια και ράφια. Η γκάμα των γραφείων για το σπίτι, ιδιαίτερα για τα παιδιά, αναμφίβολα έχει διευρυνθεί. Όλα τα γραφεία υπακούουν επίσης στις τάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω: είναι ελαφριά, λεπτά και πολύχρωμα.

Poly collection από τον Patrick Norguet για τον οίκο Natuzzi, συμπεριλαμβανομένου το τραπέζι Inu, την καρέκλα Nanà.

Τεχνολογία οργάνωσης (και χαλάρωσης)
Η τεχνολογία στο interior design εισβάλει όλο και πιο πολύ. Στόχο έχει να διευκολύνει την καθημερινή ζωή και να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Αποτελέσμα αυτού είναι εξοπλισμοί σε συστήματα μπάνιου που μπορούν να κάνουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς και πρακτικές αναπνοής. Επίσης, πλέον διαθέτουν υπηρεσίες χρωματοθεραπείας ή εξοπλίζονται με συστήματα έγχυσης που μεταφέρουν άλατα απευθείας στο υδρομασάζ.
Στην κουζίνα, οι συσκευές γίνονται όλο και πιο hi-tech, για να διευκολύνουν τη ζωή μας αλλά και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Το να μπορούμε να έχουμε όλες τις λειτουργίες του σπιτιού μας στο κινητό μας δεν είναι πλέον τόσο μακριά όσο νομίζετε.

Μπανιέρα του brand Arga τεχνολογία Swirlpool.

Ναι! στα έντονα χρώματα
Το supersalone ήταν επίσης το ιδανικό μέρος για να γνωρίσετε τις τάσεις των χρωμάτων για το επόμενο έτος. Αυτό όμως που επίσης κυριάρχησε είναι ο συνδυασμός των βασικών.
Τα κύρια χρώματα τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα ή χρησιμοποιήθηκαν σε ένα μόνο έπιπλο και χρησιμοποιήθηκαν για να ζωντανέψουν περιβάλλοντα και να επιδράσουν μεταξύ τους.

Λάμπα 265 Chromatica του brand Flos

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λάμπα 265 Chromatica της Flos, η οποία συνδυάζει κίτρινο, μπλε και κόκκινο σε μια ενημερωμένη παλέτα για την κλασική λάμπα. Είδαμε επίσης αυτή την τάση σε ταπετσαρίες, όπως αυτές που προσέφερε η Cristina Celestino σε συνδυασμό μουσταρδί, πράσινου και μοβ.

Η φύση στο σαλόνι μας
Η μεγάλο στοίχημα του design είναι η ενσωμάτωση της φύσης στο περιβάλλον του σπιτιού μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα έκδοση του συστήματος USM Haller , το οποία ενσωματώνει φυτά και εξοπλισμό ποτίσματος. «Η προσθήκη φυτών σε ένα δωμάτιο βελτιώνει σημαντικά την ευημερία μας βοηθώντας στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της παραγωγικότητας», αναφέρει η USM που φέρει την υπογραφή της. Αλλά την τάση, την ακολούθησε ολόκληρη η έκθεση μέσω του έργου Forestami: Σύμφωνα με το οποίο τοποθετήθηκαν 200 δέντρα γύρω από το χώρο, τα οποία μετά το τέλος της έκθεση δώθηκαν για να φυτευτούν στο Parco Nord Milano.

«Η φύτευση δέντρων, ο πολλαπλασιασμός των αριθμών τους στους δρόμους, τις πλατείες και τις αυλές και στις στέγες και τις προσόψεις των σπιτιών μας είναι στην πραγματικότητα ο πιο αποτελεσματικός, οικονομικός και ελκυστικός τρόπος για να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να φιλτραριστεί ο αέρας που αναπνέουμε, βελτιώνοντας την ευημερία των ανθρώπων », λένε οι διοργανωτές της Salone del Mobile.

Βιωσιμότητα
Η εστίαση στη βιωσιμότητα ήταν εμφανής τόσο στη δημιουργία της ίδιας της έκθεσης όσο και στα προϊόντα που εκτέθηκαν, πολλά από τα οποία είχαν πολλά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Ορισμένα κατασκευάστηκαν σε υψηλότερο ποσοστό από ότι συνήθως με ανακυκλώσιμα υλικά ή στόχο τη μείωση της χρήσης ενέργειας και φυσικών πόρων. «Όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα της εγκατάστασης που σχεδιάστηκε από τον Andrea Caputo και από τον Stefano Boeri Interiors – στους κοινόχρηστους χώρους: γήπεδα φαγητού, αρένες, σαλόνια – έχουν επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μειωμένη ποσότητα μοριοσανίδων πάνελ… κατασκευασμένα από 100 % ανακυκλωμένο ξύλο, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετευτεί ξανά στον κύκλο παραγωγής με σκοπό την κυκλικότητα, εξοικονομώντας 553.500 χιλιόγραμμα CO2 από την εκπομπή στην ατμόσφαιρα. Όλα έχουν σχεδιαστεί για να αποσυναρμολογηθούν και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθούν », αυτό δηλώνουν οι διοργανωτές της supersalone.

Superplan Zero, σχεδιασμένο από τον Werner Aisslinger, είναι μια βάση για ντους από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η μόδα πιο κοντά, από ποτέ
Μεγάλα hi fashion brands έδωσαν δυναμικό παρόν στη supersalone: Hermès, Dior, Armani, και Versace έχουν επεκτείνει τις home συλλογές τους και τις παρουσίασαν. Σε μια τεράστια και εκπληκτική έκθεση στην πολυσύχναστη περιοχή Brera του Μιλάνου, ο οίκος Hermes έδωσε ένα δυνατό σόου deco αισθητικής. Αποκορύφωμα ήταν η πολυθρόνα Sillage d’Hermès του Studio Mumbai, χειροποίητη στην Απουλία σε ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιώντας τεχνική papier-mâché. Η εμβληματική καρέκλα Medallion του Dior-μια αναλυτική έκδοση της καρέκλας τραπεζιού του Λουδοβίκου XVI που επίπλωσε τα σαλόνια Dior του μεσαίωνα του σχεδιαστή-ερμηνεύτηκε εκ νέου από 17 καλλιτέχνες και σχεδιαστές σε μια τεράστια εγκατάσταση. Στο Armani/Casa, οι προσφορές περιλάμβαναν μια βελούδινη πολυθρόνα με λεοπάρδαλη εκτύπωση, ένα γυμναστήριο στο σπίτι και μια κουβέρτα που λειτουργεί ως σετ σκακιού. Εν τω μεταξύ, το Versace Home έκανε το ντεμπούτο του με βουτυρώδη δερμάτινα τμήματα και παστέλ σετ κλινοσκεπασμάτων.

Ο λαβύρινθος της παρουσίασης του home collection από τον οίκο Hermes.
Reset Password