Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και μας χτυπάει συνεχώς την πόρτα με όποιο τρόπο μπορεί. Για αυτό πρέπει να δούμε όλοι τι μπορούμε να κάνουμε από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας. Οι αρχιτέκτονες άραγε τι μπορούν να κάνουν;
Το σκυρόδεμα και ο χάλυβας είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά κατασκευής, αλλά εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Αλλά εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Αυτό σημαίνει μεγάλη ευθύνη για τους αρχιτέκτονες και τις άλλες ειδικότητες που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα και καλούνται να επιλέξουν υλικά. Όλοι μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετατοπίζοντας τις επιλογές μας προς βιώσιμες κατασκευές.
Γνωρίζατε ότι οι οικοδομικές και οικοδομικές εργασίες αντιπροσωπεύουν το 39% των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια; Οι αρχιτέκτονες και όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό. Μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κάνοντας τις οικοδομικές κατασκευές πιο βιώσιμες.
«Η παγκόσμια χρήση σκυροδέματος προκαλεί περισσότερες εκπομπές CO2 από μια ολόκληρη χώρα όπως η Ινδία”, εξήγησε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Paul Jarquin, President of REI Habitat στο webinar “Tomorrow’s Timber Talk” – που διοργανώθηκε από την PEFC. PEFC είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μη-κυβερνητική οργάνωση, η οποία προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των δασών μέσω ανεξάρτητης πιστοποίησης μέσω ενός προγράμματος για την επικύρωση της δασικής πιστοποίησης ή για την προώθηση της δασικής πιστοποίησης.
Μια βιώσιμη εναλλακτική λύση
Αναρωτιέστε αν υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα οικοδομικά υλικά; «Χτίζοντας με ξύλο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα ενός κτιρίου έως και 60%», δήλωσε ο Paul Jarquin, Πρόεδρος της REI Habitat, σε πρόσφατο σεμινάριο PEFC. “Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί της επιτυχίας.”
Ενώ, άλλα δομικά υλικά εκπέμπουν CO2, το ξύλο κάνει το αντίθετο. Τα δέντρα απορροφούν το CO2 ενώ μεγαλώνουν και το αποθηκεύουν ως άνθρακα στη βιομάζα τους, όπου παραμένει, ακόμη και μετά τη συγκομιδή των δέντρων.
Αφού ένα δέντρο φτάσει στην ωριμότητα, ο ρυθμός δέσμευσης άνθρακα του επιβραδύνεται. Η βιώσιμη συγκομιδή των δέντρων στην πρώιμη φάση ωρίμασής τους και η αντικατάστασή τους με νέα δέντρα εξασφαλίζει ότι ένα δάσος μπορεί να απορροφήσει τη μέγιστη ποσότητα CO2.
Η χρήση ξυλείας από βιώσιμα διαχειριζόμενα δάση στις κατασκευές δεν συμβάλλει μόνο σε βιώσιμα κτίρια, βοηθά επίσης το ίδιο το δάσος μας να καθαρίσει τον αέρα μας, αλλά και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.
«Η ξυλεία μπορεί να «καταπιεί» έναν τόνο CO2 ανά τετραγωνικό μέτρο», εξήγησε ο Πάμπλο βαν ντερ Λουγκτ.
«Επιπλέον, η αντικατάσταση ενός τόνου σκυροδέματος ή χάλυβα με έναν τόνο ξυλείας μπορεί να μας γλιτώσει από 1,5 τόνο CO2».
Ο έλεγχος της προέλευσης της ξυλείας είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητά της
Η χρήση ξυλείας στις κατασκευές δεν πρέπει να βλάπτει την υγεία των δασών. Η πιστοποίηση PEFC μπορεί να δώσει σε εταιρίες τη διαβεβαίωση, αλλά και την πιστοποίηση ότι η ξυλεία προέρχεται από βιώσιμα δάση. Μέσω της πιστοποίησης της PEFC, μπορείτε να αποδείξετε την απόφασή σας να κατασκευάσετε με ξυλεία πιστοποιημένη από PEFC.
Σας ενδιαφέρει η βιώσιμη αρχιτεκτονική με πιστοποιημένη ξυλεία;
Η PEFC χορηγεί ένα βραβείο στο φημισμένο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF). Το βραβείο καλύτερης χρήσης πιστοποιημένου ξύλου επιβραβεύει τους αρχιτέκτονες για τη χρήση πιστοποιημένης ξυλείας για εξαιρετικές κατασκευές.
Δείτε τα φετινά shortlist του έργου!
Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής πραγματοποιείται 1-3 Δεκεμβρίου 2021 στη Λισαβόνα.