Μια Θεσσαλονικιά δίνει νέα πνοή στην τέχνη της μαρκετερί σε είδη σπιτιού και γραφείου. Μας μιλά για την ένθετη διακόσμηση στο ξύλο και για τις συνεργασίες της.
Η Φωτεινή Τατάρογλου είναι από τους λίγους εξειδικευμένους τεχνίτες ξύλου που εφαρμόζουν τη μαρκετερί (marquetry). Οι πρώτες πηγές για την ένθετη διακόσμηση σε ξύλο μας πηγαίνουν πίσω στον 16ο αιώνα. Έκτοτε, η τέχνη έχει μπει στα σπίτια πολλών που την αγαπούν. Μια τέχνη χρονοβόρα, καθώς ο τεχνίτης πρέπει να κολλήσει μικρά ξύλινα σχέδια σε μία νέα ξύλινη επιφάνεια με ακρίβεια χιλιοστού.
Η νέα δημιουργός του εργαστηρίου Ξύλο Πελεκητό μεγάλωσε μέσα στο… ροκανίδι. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον επιπλοποιό πατέρα της και αφού σπούδασε Σχεδιασμό και Τεχνολογία Ξύλου και Επίπλου στο ΤΕΙ Καρδίτσας (σήμερα είναι ΑΕΙ), ακολούθησε το μονοπάτι της μαρκετερί. Η ίδια μας μιλά για την ιδιαίτερη αυτή τεχνική διακόσμησης του ξύλου.
Μαρκετερί: σύγχρονες εφαρμογές
Η μαρκετερί δεν ήταν στο πρόγραμμα σπουδών της σχεδιάστριας Φωτεινής Τατάρογλου, καθώς δεν διδάσκεται σε κάποιο ΑΕΙ. «Δεν τη διδάχτηκα, αλλά την πήρα ως διπλωματική εργασία στη σχολή με την συμφοιτήτριά μου Ιωάννα Ρεμουντάκη. Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε την τέχνη. Έτσι ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα και από εκεί την εξέλιξα από το πιο κλασικό στο πιο μοντέρνο στυλ, μόνη μου και με πολύ μεγάλη βοήθεια από τον πατέρα μου».
Η τέχνη της ένθετης διακόσμησης έχει πολλές εφαρμογές: σε έπιπλα, πόρτες, κουφώματα, πίνακες, μουσικά όργανα, σελιδοδείκτες, κοσμήματα, σουβέρ, ξύλινα παιχνίδια, ακόμα και στην ταυτότητα για το κατοικίδιο. «Μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα έπιπλο αρκεί η επιφάνεια να είναι κατά βάση επίπεδη και πορώδης. Επίσης, ταιριάζει σε κάθε σπίτι γιατί εξαρτάται από το σχέδιο που θα κάνουμε και μόνο. Σε ένα σπίτι με κλασικά μοτίβα μπορεί να μου ζητήσουν έναν πίνακα γεωμετρικό και σε ένα μοντέρνο ένα πιο αφηρημένο σχέδιο και χρωματιστούς καπλαμάδες».
Από τα αντικείμενα που διατίθενται στο eshop του εργαστηρίου της και στο φυσικό της κατάστημα Ξύλο Πελεκητό, από τα πιο ευπώλητα είναι οι σελιδοδείκτες και τα ξύλινα παιχνίδια, όπως το σκάκι, το τάβλι, το φιδάκι, το τάγκραμ.
«Ξεκίνησα να φτιάχνω ξύλινους σελιδοδείκτες με μαρκετερί γιατί μου αρέσει να διαβάζω. Μετά το έκανα για το κοινό. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο» αναφέρει η ίδια.
Στο εξωτερικό γίνονται ανάρπαστα κυρίως τα κοσμήματα. Τα πιο μοντέρνα έχουν φτιαχτεί με την τέχνη της στρο μαρκετερί. «Η στρο μαρκετερί είναι από χρωματισμένο άχυρο. Έρχεται σε μορφή που μοιάζει με καλαμάκια, τα σχίζω, τα ισιώνω και τα κολλάω επιτόπου πάνω στο ξύλο μου».
Τα υλικά και η συντήρηση επίπλων
Το κυρίως υλικό που χρησιμοποιεί για τη μαρκετερί είναι οι καπλαμάδες που είναι έτοιμα, λεπτά ξυλόφυλλα. «Τα λευκά ξύλα όπως η λεύκα, το πεύκο, η δρυς σε σχέση με την καρυδιά, τον έβενο, το μπαντούκ είναι πιο ελαφριά. Η χρήση τους είναι πιο εύκολη στην κατεργασία τους. Όσο πιο σκούρο τόσο πιο σκληρό, όσο πιο ανοιχτόχρωμο τόσο πιο ελαφρύ και εύκολο στη χρήση του».
Στο εργαστήρι της ασχολείται και με τη συντήρηση και αναπαλαίωση επίπλων.
«Ακολουθώ την κλασική τεχνική της συντήρησης δηλαδή τον τρόπο κατεργασίας του πρώτου κατασκευαστή, δεν συντηρώ έπιπλα με καινούριες τεχνικές πχ. της κιμωλίας. Θέλω να δώσω πίσω το έπιπλο ακριβώς όπως ήταν παλιά. Για τη συντήρηση επίπλου προτιμώ υλικά που έχουν βάση το νερό, τα κεριά, τα λάδια. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ χημικά υλικά».
Η Φωτεινή Τατάρογλου συνεργάζεται με οργανοποιούς, όπως η Αγγελική Λύσσα, διοργανώνει σεμινάρια συντήρησης επίπλου, ενώ στις 20 Μαΐου θα κάνει ένα workshop για τη μαρκετερί σε φοιτητές στο τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού. Επίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις με γνωστή εταιρεία για δημιουργία μαρκετερί σε μεγάλες ξύλινες επιφάνειες σε ξενοδοχεία.
Info: Ξύλο Πελεκητό