Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Play design: Το παιχνίδι εισβάλλει στον βιομηχανικό σχεδιασμό

Το play design εισάγει την εμπειρία του παιχνιδιού σε επιχειρήσεις, δομές και νοσοκομεία. Μιλήσαμε με τον ντιζάινερ Μάνο Κασαπάκη, τον πρώτο Έλληνα απόφοιτο του μεταπτυχιακού Design for Play στη Δανία, του μοναδικού που προσφέρει τέτοια εξειδίκευση.

Είναι συμμετοχικός, συνεργατικός και προσκαλεί το χρήστη σε μια εμπειρία παιχνιδιού. Ο λόγος για τον σύγχρονο τρόπο σχεδιασμού ενός προϊόντος που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε χρήστες, όπως τα παιδιά, οι οικογένειες, οι ασθενείς. Ως φυτώριο ιδεών για το λεγόμενο play design λειτουργεί η Δανία μέσω της σχολής Design school Kolding. Μιλήσαμε με τον ανερχόμενο ντιζάινερ και πρώτο Έλληνα απόφοιτο του αντίστοιχου μεταπτυχιακού (2019) Μανο Κασαπάκη. Ο ίδιος μας εξηγεί μέσα από τη δουλειά του πώς το στοιχείο του παιχνιδιού μεταφέρεται σε ένα προϊόν.

Ξύλινα παιχνίδια ανοιχτού τύπου

Τα παιχνίδια ανοιχτού τύπου (open ended) είναι το μέλλον, υποστηρίζει ο Μάνος Κασαπάκης. Απελευθερώνουν τη φαντασία και δημιουργικότητα και δεν σε κατευθύνουν. Για τις ανάγκες του τελευταίου project του “Play- it/Explore- it”, για το οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον μια ΜΚΟ στη Δανία, ο ίδιος έφτιαξε ξύλινα open ended παιχνίδια. «Το σκεπτικό ήταν να φέρουμε κοντά τους γονείς με τα παιδιά τους. Ξεκινήσαμε από τις οικογένειες προσφύγων, ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνική ένταξή τους στη Δανία. Μέσα σε τσάντες που έφτιαξαν γυναίκες πρόσφυγες, υπάρχουν ξύλινα παιχνίδια από σκανδιναβική σημύδα, αμερικανική καρυδιά και morado rosewood αλλά και άμμος, χρώματα και εργόχειρα. Τα παιχνίδια συνδυάζονται, κουμπώνουν μεταξύ τους και δρουν θεραπευτικά: με αυτά οι χρήστες καλούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όσα βίωσαν ως πρόσφυγες και πιθανόν αδυνατούν να εξωτερικεύσουν με λόγια λόγω των τραυματικών εμπειριών τους».

Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να ενταχθούν και σε ένα ευρύ εκπαιδευτικό πλαίσιο. 

Για τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού έγιναν συναντήσεις του ντιζάινερ Μάνου Κασαπάκη με το δήμο, κοινωνικούς λειτουργούς και οικογένειες προσφύγων.

Ο κύβος de-stress για ασθενείς

Η παρουσία μας στο χώρο αναμονής ενός ιατρείου συχνά μας γεμίζει άγχος. «Ο κύβος Waiting-4U έχει διάφορα αισθητηριακά ερεθίσματα για να παίξεις και να μην αγχώνεσαι στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου» εξηγεί ο ντιζάινερ. Το υλικό είναι από laser cut κοντραπλακέ με πλευρές που κουμπώνουν και εσωτερικά αναφέρονται στις αισθήσεις (ακοή, όραση, αφή, όσφρηση). Η υφή τους αλλού είναι πιο μαλακή, αλλού σκληρή. Αναδίδουν μυρωδιά από βότανα και προσφέρουν τρόπους να βγάλεις ήχο.

Ο περιπατητήρας από ξύλο

Ο ξύλινος περιπατητήρας ήταν η διπλωματική του Μάνου Κασαπάκη, ωστόσο το πρώτο δείγμα δουλειάς του, του χάρισε δύο συμμετοχές σε εκθέσεις: GREEK DESIGN = GOOD DESIGN του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Design lab, Τεχνόπολις. Η πρότασή του ήταν ξεχωριστή: «Ήθελα να ξεφύγω από την πρόχειρη κατασκευή από αλουμίνιο που θυμίζει νοσοκομειακό εργαλείο και δημιουργεί στιγματισμό. Με το ξύλο επιχείρησα να κάνω τον περιπατητήρα πιο φιλικό, λειτουργικό και ασφαλή. Να δημιουργεί την αίσθηση ενός επίπλου που το αγαπάς, που δεν θυμίζει νοσοκομείο και δεν είναι κρύο στο άγγιγμα. Για να μειώσω το βάρος του, χρησιμοποίησα ειδική τεχνική με καπλαμά με μηχανική συμπίεση». Για τις ανάγκες του σχεδιασμού, επισκέφτηκε χώρους ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

ξύλινος περιπατητήρας
«Ενώ σπούδαζα στην Καρδίτσα, ο καθηγητής μου Αθανάσιος Μπάμπαλης μου ξεκλείδωσε το πιο κοινωνικό κομμάτι που έχω, αυτό της προσφοράς, και έτσι προέκυψε ο ξύλινος περιπατητήρας» αναφέρει ο Μάνος Κασαπάκης

Δείτε το making of:

Έπιπλα με playful διάθεση

Η ανάγκη να σχεδιάζει κάτι που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα φάνηκε πριν την εξειδίκευσή του νέου ντιζάινερ στο play design. Αναφερόμενος σε ένα χαρακτηριστικό σχέδιο για εφηβικό δωμάτιο για την εταιρεία DECOgeppetto (2014), επισημαίνει: «Μου αρέσουν οι διαγώνιες, οι δυναμικές και καθαρές γραμμές, η αφαιρετικότητα. Στην κουκέτα (φωτό) έκρυψα την σκάλα στις γραμμές γιατί αισθητικά με ενοχλεί να κρέμεται τόσο εμφανώς. Επίσης ενοποίησα κάποια στοιχεία. Αντίστοιχη μορφή σχεδιασμού έχει και το γραφείο».

Σχέδιο του Μάνου Κασαπάκη

Info: Ο Μάνος Κασαπάκης ζει στη Δανία. Είναι σχεδιαστής επίπλου με ειδίκευση στο play design. Σπούδασε Σχεδιασμό και Τεχνολογία Ξύλου & Επίπλου στην Καρδίτσα (2013) και Design for Play στη σχολή Design school Kolding στη Δανία (2019). Δείτε περισσότερα

Μάνος Κασαπάκης
Μάνος Κασαπάκης

 

Reset Password