Ο επαγγελματικός χώρος συγχωνεύεται με τον προσωπικό, η κουζίνα με το καθιστικό, ενώ τα έπιπλα γίνονται πολυλειτουργικά. Πώς αλλάζει η σύγχρονη κατοικία εξαιτίας της πανδημίας.
Οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω Covid-19 επαναδιαμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε στο σπίτι, επομένως και τη διακόσμηση εσωτερικού χώρου και την αρχιτεκτονική. Η μεγαλύτερη τάση για την οποία μιλούν οι ειδικοί στο ντιζάιν ονομάζεται “blurring boundaries” και τα έπιπλα που την υπηρετούν “blurred furniture”. Οι όροι αναφέρονται στην αίσθηση ελευθερίας στην κατοικία. Οι διαχωριστικές γραμμές για το ρόλο των επίπλων φεύγουν, καθώς αυτά γίνονται πολυχρηστικά. Έτσι, έννοιες ασύνδετες, μέχρι πρότινος, συγχωνεύονται: εργασία και σπίτι, κουζίνα και καθιστικό, επαγγελματικός χώρος και προσωπικός.
Και μπορεί φέτος η μεγάλη διεθνής έκθεση με έδρα την Κολωνία IMM Cologne να αναβλήθηκε δίνοντας ραντεβού για το 2022, όμως οι διοργανωτές φρόντισαν να δώσουν το στίγμα τους για τα μεγαλύτερα trends του 2021 σε σχετικό βίντεο. Και το blurring boundaries ήταν μέσα σε αυτά!
Δείτε το βίντεο:
Hoffice: Πώς συνδέουμε γραφείο και σπίτι
Μια από τις καινούριες λέξεις που προστέθηκε στο λεξιλόγιο του ντιζάιν είναι η “Hoffice”. Προκύπτει από την ένωση του home (σπίτι) και του office (γραφείο). Η μεγαλύτερη αλλαγή στην κατοικία γίνεται με αφορμή την τηλεργασία. Ο εργασιακός χώρος ενσωματώνεται στον ιδιωτικό. Φεύγουν τα αυστηρά έπιπλα του γραφείου και τη θέση τους παίρνουν τα πολυλειτουργικά. Προσφέρουν cocooning, άνεση αλλά και ιδιωτικότητα και εργονομία για κάποιον που θέλει να δουλέψει στο σπίτι και μετά να χαλαρώσει ή να εξοικονομήσει χώρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γραφεία της εταιρείας Movo που είναι συρόμενα, ανοίγουν, γίνονται αποθηκευτικός χώρος.
Δείτε το βίντεο:
Από την άλλη, ο οίκος Thonet τονίζει τον υβριδικό χαρακτήρα των επίπλων του που προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες: Το καλύτερο παράδειγμα είναι το daybed της δεκαετίας του 1930 που αναπροσαρμόστηκε από το Studio Irvine στην πολυθρόνα S 5000 retreat. Αυτή πλέον βρίσκει τη θέση της τόσο σε έναν οικιακό όσο και σε έναν επαγγελματικό χώρο.
Δείτε το σύστημα S 5000 retreat
Η κουζίνα, το νέο meeting point
Χαρακτήρα αλλάζει και ο χώρος της κουζίνας. Μπορεί στην Ελλάδα ήδη να αποτελεί και χώρο συνάντησης, αλλά αυτή η αίσθηση επεκτείνεται διεθνώς με έπιπλα που υπηρετούν τη φιλοσοφία. Τα τελευταία χρόνια οι πάγκοι- νησίδες έχουν μπει στην κουζίνα. Κάποιος μπορεί να απολαύσει το γεύμα του, να μιλήσει, να πιει το ποτό του, να διαβάσει μια εφημερίδα. Η κουζίνα υιοθετεί ιδιότητες του καθιστικού, φιλοξενεί διαφορετικές γενιές που θέλουν να συζητήσουν, να χαλαρώσουν, να φάνε, ενώ είναι συνδεδεμένη με την ψηφιακή τεχνολογία.
Fusion architecture
Για μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας και ευελιξίας, προβλέπεται ότι στο άμεσο μέλλον έξυπνα μετακινούμενα πάνελ θα πάρουν τη θέση των τοίχων, ώστε να υπάρχει ευρυχωρία, συγχώνευση χώρων και ταυτόχρονα δυνατότητα ιδιωτικότητας. Βέβαια, προς το παρόν αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν το υπνοδωμάτιο και το ντους που διατηρούν το προσωπικό τους στοιχείο.
Για να πάρετε μια γεύση από το “fusion architecture” που αναφέρεται στην ευελιξία του εσωτερικού χώρου, ένα παράδειγμα είναι η κατοικία A la fresca. Το ισπανικό δίδυμο MUT design είδε πολύ μακριά όταν για την έκθεση Cologne IMM 2020 σχεδίασε μια κατοικία με τέσσερα δωμάτια. Σε αυτά ο εξωτερικός χώρος εμπνέει τον εσωτερικό και συγχωνεύεται με αυτόν, καταργώντας τις αυστηρές διαχωριστικές γραμμές. Τα τέσσερα δωμάτια είναι κυκλικά, ενώ έμπνευση για τους ίδιους ήταν η αίσθηση της γειτονιάς στην Ισπανία και ο υπαίθριος χώρος στο κέντρο της κατοικίας (patio) που υπάρχει στα παλιά σπίτια της Μεσογείου.