Έξι εγκαταστάσεις από ξύλο παρουσιάζονται online από τον φορέα Building Centre στο Λονδίνο, με θέμα τη συμβολή της ξυλείας στη μείωση εκπομπής C02.
Μια ιδιαίτερη και εμπνευσμένη έκθεση διεξάγεται αυτές τις μέρες online στο πλαίσιο του διαγωνισμού “Conversations about Climate Change” (Συζητήσεις για την Κλιματική αλλαγή). Διοργανωτές είναι η Timber Trade Federation (Ομοσπονδία για το εμπόριο ξυλείας) σε συνεργασία με τον φορέα Building Centre στη Βρετανία. Η έκθεση παρουσιάζει 6 projects από τροπική ξυλεία με σκοπό να διαδοθεί η συμβολή της στη φύση. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, όλοι οι σχεδιαστές που συμμετείχαν έπρεπε με μέσο την τροπική ξυλεία να δείξουν την αισθητική ποιότητά της και να ανοίξουν διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Οι δημιουργοί έφτιαξαν γλυπτά, χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας πιστοποιημένη βιώσιμη τροπική ξυλεία. Μια ομάδα από κριτικούς επέλεξαν τους 6 νικητές. Δείτε τα έργα παρακάτω.
Περιηγηθείτε στη virtual έκθεση
1. “Tree Whisperer” των Sheryl Ang & Yuta Nakayama
Αυτά τα ξύλινα δέντρα από τροπική ξυλεία (Meranti, Jelutong, Nyatoh and Keruing) λειτουργούν ως μουσικά κουτιά. Καθένα από αυτά παράγει διαφορετικά beats που δείχνουν πώς διαφορετικά είδη δέντρων ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή. Ο ρυθμός και η διάρκεια των beats δείχνει την έκταση της κλιματικής αλλαγής σε κάθε δέντρο.
2. “Extraction” των Kashdan Brown Architects
Η στήλη από ξύλο δέντρου Sapele είναι γεμάτη τρύπες και αναφέρεται στην αυξημένη ζήτηση για φυσικά αποθέματα ξυλείας τα οποία όμως στερεύουν. Το αποτέλεσμα είναι μια διάτρητη στήλη με πρόβλημα στατικότητας. Αν αφαιρέσουμε και άλλο ξύλο, η στήλη θα καταρρεύσει. Αυτό το έργο δείχνει ότι η υπερεξόρυξη οδηγεί στην καταστροφή.
3. “Sapele Sound Pavilion” των Studio Yu + Crewdson
Η εγκατάσταση Sapele Sound Pavilion είναι ένα ξύλινο κουτί όπου παράγονται ήχοι. Αυτοί βασίζονται στον κύκλο ζωής του δέντρου. Η κατασκευή εστιάζει στις συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλούν η μυρωδιά του δάσους, το άγγιγμα του ξύλου και οι ήχοι.
4. “High Tide” των Michael Westthorp, Outline-Projects / Middlesex University
Μια στήλη δείχνει την άνοδο της στάθμης στη London Bridge το 2020 και αυτή που αναμένουμε το 2120. Σε μια αναφορά που δημοσίευσε η NASA το 2020, η εκτίμηση ήταν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 3.3 χλστ. το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε 100 χρόνια η άνοδος θα επηρεάσει τη ζωή 600 εκ. ανθρώπων.
5. “Forest Dwellers” του Curio Studio
Γορίλες, χιμπατζήδες, ελέφαντες και αντιλόπες του δάσους έχουν ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς τα μέρη που διαβιούν χάνονται. Αυτά τα τέσσερα είδη φτιάχτηκαν από αφρικανικό ξύλο με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν για την προστασία των φυσικών βιοτόπων και για τη βιοποικιλότητα. Είναι εφικτό να έχουμε βιώσιμη ξυλεία και να προστατεύουμε τα δάση;
6. Carbon Print του Joe Pipal Furniture
Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η εγκατάσταση αυτή εστιάζει σε χειροποίητα προϊόντα από ξύλο που επίσης αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα και δείχνουν την αξία του ξύλου.