Στόχος του διεθνούς κολοσσού επίπλων από τη Σουηδία είναι να δημιουργήσει 95.000 θέσεις εργασίας διεθνώς έως το 2025. Πώς; Μέσα από συνεργασίες με άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις.
Η κοινωνική εταιρική ευθύνη ενός brand και η ευαισθησία που επιδεικνύει ή όχι σε κοινωνικά θέματα είναι στοιχεία που μπορούν να το εξυψώσουν αλλά και να το απαξιώσουν στα μάτια των σημερινών 25άρηδων της Generation Z. Τα καταστήματα IKEA είναι ένα βήμα μπροστά στο χτίσιμο ενός επιθυμητού ηθικού προφίλ με εταιρική κοινωνική ταυτότητα. Και το καταφέρνει επενδύοντας στο μοντέλο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας εδώ και πολλά χρόνια.
Πώς η ΙΚΕΑ στηρίζει τις κοινωνικές επιχειρήσεις
Ειδικότερα, τα καταστήματα IKEA συνεργάζονται με κοινωνικές επιχειρήσεις από το 2012. Οι συλλογές με χειροποίητα προϊόντα που φτιάχνονται με παραδοσιακές τεχνικές παράγονται σε συνεργασία με τέτοιες κοινωνικές επιχειρήσεις. Στη συνέχεια πωλούνται στα καταστήματα IKEA διεθνώς. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη συνεργασία της με τις εταιρείες αυτές. Στόχος είναι οι θέσεις εργασίας για ευάλωτες ομάδες να φτάσουν από τις 30.000 που είναι σήμερα σε όλο τον κόσμο, στις 95.000 έως το 2025.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία IKEA συνεργάζεται με κοινωνικούς εταίρους για να δημιουργήσει μια καλύτερη καθημερινότητα. Ανοίγει θέσεις εργασίας με σκοπό να πατάξει την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι τεχνίτες στις κοινωνικές επιχειρήσεις παράγουν μοναδικά χειροποίητα κομψοτεχνήματα. Η εργασία χαρίζει στους ίδιους και στα περίπου 150.000 μέλη των οικογενειών τους, άμεσο οικονομικό όφελος και ανεξαρτησία.
Δείτε το βίντεο που αναλύει τη φιλοσοφία της βιώσιμης επιχειρηματικότητας
Η συνεργασία ΙΚΕΑ-κοινωνικών εταίρων
Τα καταστήματα IKEA θα επεκτείνουν τη συνεργασία με τους εταίρους τους, υποστηρίζοντάς τους στην τεχνογνωσία γύρω από το σχεδιασμό και την παραγωγή. Σε αυτούς θα προστεθούν καινούριοι: «Είναι μια σχέση που χτίζουμε πάνω στην έμπνευση, το μοίρασμα γνώσης και την αμοιβαία ανταλλαγή ικανοτήτων. Οι κοινωνικοί εταίροι εξασφαλίζουν ότι τα καταστήματα ΙΚΕΑ θα έχουν ποικίλα και μοναδικά προϊόντα. Από την άλλη, τα ΙΚΕΑ χρησιμοποιούν το δίκτυό τους για να προμηθεύσουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις με οικονομικά, υψηλής ποιότητας υλικά επεκτείνοντας και τις υποδομές τους προς αυτές. Με ένα τέτοιο μεγάλης κλίμακας εγχείρημα, εμπνέουμε και άλλους εμπόρους λιανικής να κάνουν το ίδιο. Και αυτό το ονομάζω επίδραση!» αναφέρει η Vaishali Misra, επιχειρησιακή διευθύντρια της πρωτοβουλίας IKEA Social Entrepreneurs Initiative.
Πράγματι, πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τις αγορές λιανικού εμπορίου των IKEA. Παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα αξιοποιώντας ή επαναχρησιμοποιώντας τα υφάσματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Επιπλέον, δίνουν σε διάφορους φορείς τα τρόφιμα που δεν διατέθηκαν στα εστιατόρια των καταστημάτων.
Info: Μάθετε για τα κοινωφελή προγράμματα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα