Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Future materials bank: Μια τράπεζα με πράσινα υλικά δόμησης & ντιζάιν

Μιλήσαμε με την ερευνήτρια Yasmine Ostendorf, ιδρύτρια της πρωτότυπης τράπεζας, και μας εξήγησε τη φιλοσοφία του εγχειρήματος για ένα πράσινο σπίτι.

Τραπεζάκι από υπολείμματα καφέ, ηχομονωτικά πάνελ από μικύλια, την πρόδρομη μορφή του μανιταριού, και βιοπλαστικά από λάτεξ φυτών. Είναι μόλις μερικά από τα υλικά που ήδη χρησιμοποιούνται σε γραφεία και κατοικίες. Έχουν συγκεντρωθεί σε ένα αρχείο στη διαδικτυακή τράπεζα Future materials bank, με στόχο να ενημερωθούν σχεδιαστές για εναλλακτικά, μη τοξικά δομικά υλικά. «Στο βιώσιμο κόσμο που επιθυμούμε, τα μοναδικά υλικά που θα χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και βιοδιασπώμενα. Έχουν την ιδιότητα να αναγεννώνται, να δίνουν πάλι κάτι πίσω στη φύση. Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και είναι επείγον να ενημερωθούμε για τις εναλλακτικές που υπάρχουν» αναφέρει η ερευνήτρια Yasmine Ostendorf. Η ίδια μίλησε στο CFW.gr για το εγχείρημα Future materials bank, το οποίο ανέλυσε και στην online διοργάνωση Circular Cultures (29.3.2021) στην Αθήνα.

Yasmine Ostendorf, φωτό: Rogério Assis for Labverde

Πράσινα υλικά από το μέλλον

Όπως αναφέρει η Ostendorf, «η πορεία προς τη βιωσιμότητα απαιτεί από εμάς να ξεφύγουμε από την ευρωκεντρική μας οπτική για τον κόσμο. Ένα πράσινο σπίτι είναι πολλά περισσότερα από το οργανικό ύφασμα που καλύπτει την πολυθρόνα. Σημαίνει να σκεφτούμε ξανά από πού προέρχεται η ενέργεια για να θερμάνουμε ή να δροσίσουμε το σπίτι και θέματα που αφορούν το σύστημα του σχεδιασμού. Πολλά παραδείγματα γι’ αυτό θα βρείτε στο βιβλίο Γηγενής αρχιτεκτονική (Lo-TEK. Design by radical indigenism)».

Η ίδια δεν θεωρεί ότι τα πράσινα υλικά που συγκέντρωσε με 45 συνεργαζόμενους φορείς διεθνώς, ανάμεσά τους και η ελληνική PCAI, αποτελούν νέα τάση. Πιστεύει ότι είναι μονόδρομος να στραφούμε σε αυτά. «Οι άνθρωποι θα κινητοποιηθούν να φτιάχνουν μόνοι τους πράγματα, να επισκευάζουν κ.ά. Συμβαίνει ήδη στον κόσμο. Κάποια στιγμή θα συμμετέχουμε στην κατασκευή τους, δεν θα είμαστε απλοί καταναλωτές. Θα φύγουμε από την προβληματική και καπιταλιστική κουλτούρα “αγοράστε με ένα κλικ” της βιομηχανίας».

Υλικά από την Πράσινη Τράπεζα

1. Τα βιοπλαστικά: Πρόκειται για φυσικά πολυμερή από λάτεξ φυτών που μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνθετικά πολυμερή του πλαστικού. Στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να αξιοποιούν την τροφή και το λάτεξ των φυτών.

2. Ηχομονωτικά πάνελ και δάπεδα από μανιτάρια: Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, όπως τα μανιτάρια. Η εταιρεία Mogu acoustic έχει καταφέρει να φτιάξει ηχομονωτικά πάνελ που απορροφούν τους θορύβους. Το μυκήλιο χρησιμοποιείται και στην κατασκευή δαπέδων.

3. Φυσικά δομικά υλικά: Τα οστά ψαριών, κατόπιν επεξεργασίας, δίνουν ανθεκτικές και ισχυρές φυσικές κόλλες που χρησιμοποιούνται και στην ξυλεία. Το έλαιο κίτρου δίνει μη τοξικό αραιωτικό βαφής, το έλαιο παπαρουνόσπορου εφαρμόζεται για φινίρμα στα έπιπλα και το έλαιο λιναρόσπορου για προστασία ξύλινων επιφανειών.

Δείτε πώς να φτιάξετε προστατευτικό ξύλινης επιφάνειας

4. Βαφές από φυσικά υλικά: Παράγονται ήδη από φλοιούς και φύλλα ευκαλύπτου (δίνουν χρώματα της σκουριάς, κίτρινο, πράσινο κ.ά.), σημύδας (ανοιχτό καφέ), λευκής καρυδιάς (κίτρινο-πορτοκαλί) κ.ά.

Ο φλοιός κάποιων δέντρων δίνει φυσικές βαφές: Η Lucila Kenny στο studio της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, συνεργάζεται με σχεδιαστές και βάφει υφάσματα

5. Πλακάκια από ηφαιστειακή στάχτη: Το brand Formafantasma, σε συνεργασία με το στούντιο Djek, χρησιμοποιεί τη στάχτη από το βουνό Έτνα στην Ιταλία σε κεραμικά πλακίδια.

πράσινο σπίτι
Πλακίδια του στούντιο αρχιτεκτονικής Djek και της ομάδας Formafantasma

6. Έπιπλα από κάναβη, καπνό, σταφύλια: Με τα γεωργικά τους υπολείμματα, η εταιρεία Highsociety δημιουργεί έπιπλα για ένα πράσινο σπίτι.
Μάθετε για τα έπιπλα κάναβης στην Ελλάδα

οικολογικό σπίτι
Φωτιστικά από υπολείμματα σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για κρασί, ελαίου κάναβης που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και καπνού. Φωτό: Highsociety

7. Υφάσματα από ίνες μπανανιάς: Κατόπιν επεξεργασίας, τα υπολείμματα από ίνες μπανανιάς χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοδιασπώμενου υφάσματος.

Info: Δείτε όλα τα υλικά στη Future Materials Bank

Reset Password