Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Πότε ανακάμπτει η αγορά επίπλου

Τι άλλαξε στην παραγωγή και κατανάλωση επίπλων εν μέσω πανδημίας και πότε έρχεται η ανάπτυξη, σύμφωνα με την αναφορά του Κέντρου Βιομηχανικών Σπουδών (CSIL) στο Μιλάνο.

Μεγάλη πρόκληση ήταν για τη βιομηχανία επίπλου η χρονιά που μας πέρασε, καθώς επλήγη και αυτή, όπως οι περισσότεροι κλάδοι, από την πανδημία. Για πρώτη φορά η παραγωγή επίπλου παρουσίασε πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, με αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Αυτές οφείλονται στις διαφορετικές πολιτικές στα lockdowns αλλά και στο οικονομικό τους μοντέλο, τις εξαγωγές, τις προ πανδημίας επιδόσεις. Η ανάπτυξη αναμένεται μέσα στο 2021, ενώ τα προ πανδημίας επίπεδα θα επανέλθουν το 2022. Ποιες τάσεις παρουσιάζονται, σύμφωνα με την αναφορά του Κέντρου Βιομηχανικών Σπουδών στο Μιλάνο;

Άνθιση του e-commerce στην αγορά επίπλου

Η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης επίπλων εκτιμάται ότι ήταν της τάξης του 10% το 2020. Ωστόσο, την ίδια στιγμή άνθισαν τα online καταστήματα που επιτρέπουν στους κατασκευαστές να απευθυνθούν στην αγορά χωρίς μεσάζοντες. Πολύ μεγάλη ζήτηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν τα έπιπλα γραφείου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Βιομηχανικών Σπουδών (Centre for Industrial Studies/CSIL), η πλειονότητα των κατασκευαστών επίπλων γραφείου επενδύουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα παρόλο που τα έσοδα που τους αποφέρουν είναι μόλις το 5% του συνόλου. Μάλιστα το 70% των εταιρειών που κατασκευάζουν έπιπλα γραφείου και συμμετείχαν στη μελέτη διαθέτουν ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι περισσότεροι από όσους δεν έχουν δήλωσαν ότι θα αποκτήσουν.
Η εικόνα στην Ελλάδα: Στη χώρα μας μεγάλοι όμιλοι όπως ο Fourlis σημείωσαν πτώση κατανάλωσης κατά 20,5% το 2020. Στον αντίποδα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 78% σε σχέση με το 2019.

Καινούρια προϊόντα

Από την άλλη, στο κομμάτι της παραγωγής αναβαθμίζονται τα προϊόντα. Συναντάμε πιο συχνά επιφάνειες με αντιβακτηριακές ιδιότητες, συνθέσεις γραφείων σε οικιακούς χώρους, πολυχρηστικά έπιπλα, έπιπλα για ευεξία κ.ά.

Ο Κινέζος… γίγαντας

Μεγάλος πρωταγωνιστής στην παραγωγή επίπλου παραμένει η Κίνα στην πρώτη θέση με 41% της παραγωγής παγκοσμίως. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία. Ανά περιοχές την πρωτοκαθεδρία έχουν η Ασία και οι χώρες του Ειρηνικού που καταλαμβάνουν το 56% της μερίδας, η Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας με 24%, η Αμερική με 18%, η Μέση ανατολή και Αφρική με μόλις 2%.

Ως προς τις εξαγωγές επίπλων στην κορυφή είναι η Κίνα και ακολουθούν σε απόσταση το Βιετνάμ, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ιταλία. Την τελευταία δεκαετία το εμπόριο επίπλων αποτελεί το 1% της παγκόσμιας αγοράς κατασκευών. Εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα το 2022. Μεγάλη ανάκαμψη θα έχει η Κίνα. Μάλιστα η χώρα φαίνεται να είναι η μοναδική οικονομία που ανακάμπτει μέχρι το τέλος του 2021, χάρη στην βιομηχανία της.

αγορά επίπλου πανδημία
Ανάμεσα στις εταιρείες που απογειώθηκαν εν μέσω πανδημίας είναι η γερμανική εταιρεία επίπλων Westwing Group που είδε τις μετοχές της να αυξάνονται κατά 448%

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή & αγορά επίπλου

Η πανδημία χτύπησε περισσότερο την αγορά επίπλου στην Ευρώπη σε σχέση με την Αμερική και τις αναπτυγμένες σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας το 2020 ανήλθε στο 4.4%. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη από το 2021, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας.

Info: Η μελέτη Global Furniture Oulook 2021 είναι διαθέσιμη εδώ

Reset Password