Ένα πλήρης οδηγός με προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων

Ανακαλύψτε προϊόντα προτάσεις για την αρχιτεκτονική, το design και επικοινωνήστε με τις εταιρίες

Δωρεάν online ομιλίες για διεθνή projects από… ξύλο

Αρχιτέκτονες μιλούν για τα νεότερα projects τους στην αγγλική σειρά Wood Work που μπορείτε να δείτε online από 24 Φεβρουαρίου. Πρωταγωνιστής στα κτίρια που ανέλαβαν είναι το ξύλο.

Wood Work ονομάζεται η νέα σειρά συζητήσεων του Building Centre στη Βρετανία, ενός φορέα που διοργανώνει δωρεάν events για την αρχιτεκτονική. Στο πλαίσιο της Wood Work, γνωστοί αρχιτέκτονες μιλούν για projects με ξύλο, ενώπιον ενός virtual κοινού. Η 3η στη σειρά ομιλία λαμβάνει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Αφορά την αίθουσα μουσικής σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στο χωριό Buckinghamshire στη Βρετανία.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα με τις ομιλίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε online:

24 Φεβρουαρίου: Μια σχολική αίθουσα από ξύλο

Η αρχιτέκτονας Clementine Blakemore μιλά για την αίθουσα μουσικής στο σχολείο St. John στην κεντρική Αγγλία

κτίριο από ξύλο
Αίθουσα μουσικής σε δημόσιο σχολείο της Αγγλίας. Photo credits: © Will Scott

Το συγκεκριμένο project που έγινε στο δημόσιο δημοτικό σχολείο του χωριού Buckinghamshire στην κεντρική Αγγλία, ξεκίνησε ως διπλωματική εργασία της Clementine Blakemore το 2014. Συνεχίστηκε σε συνεργασία, επί πολλά έτη, με την τοπική κοινότητα. Δόθηκε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, το φυσικό φως, τα ανανεώσιμα υλικά, την εμπλοκή της κοινότητας. Το εγχείρημα ήταν υποψήφιο για τα Wood Awards, AJ Small Projects Awards και τα βραβεία RIBA. Ο σκελετός της αίθουσας είναι από δομή διπλής ξυλείας.

Το έργο κατασκευάστηκε χάρη στη συνδρομή της κοινότητας και τη δωρεά υλικών.

3 Μαρτίου 2021: Συγκρότημα κατοικιών

Ο αρχιτέκτονας Ty Tikari θα μιλήσει για τις κατοικίες The Rye.

κατασκευή από ξύλο
Συγκρότημα κατοικιών The Rye, νότιο Λονδίνο. Photo credits: © Jack Hobhouse

Το συγκρότημα κατοικιών βρίσκεται στο νότιο Λονδίνο. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η οικονομία υλικών. Δεν είναι τυχαίο που χάρη σε αυτό οι δημιουργοί του απέσπασαν το πρώτο βραβείο στα Wood awards για τη χρήση σταυρωτής επικολλητής ξυλείας (CLT) ως υλικό που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμα χρησιμοποιήθηκε CLT στο σκελετό, τους εσωτερικούς τοίχους και τις σκάλες.

10 Μαρτίου 2021: Το παιδικό χωριό – Canuanã στη Βραζιλία
Θα μιλήσει γι’ αυτό ο αρχιτέκτονας Gustavo Utrabo.
χωριό φτιαγμένο από ξύλο
Παιδικό χωριό Canuana στη Βραζιλία. Photo credits: © Leonardo Finotti

Οι αρχιτέκτονες Gustavo Utrabo και Pedro Duschenes είναι πίσω από το project αυτό που ολοκληρώθηκε το 2017 και κέρδισε βραβείο στα RIBA awards. Πρόκειται για ένα παιδικό χωριό που εξασφαλίζει στέγη σε 540 μαθητές στο σχολείο της Canuanã. Αυτό βρίσκεται στην περιοχή Formoso do Araguaia στη Βραζιλία. Οι ίδιοι ήθελα να φτιάξουν κοιτώνες που μοιάζουν περισσότερο με σπίτι για τα παιδιά, πολλά από τα οποία διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε σχολείο. Στις προηγούμενες εγκαταστάσεις οι συνθήκες δεν ήταν καλές: σε κάθε δωμάτιο κοιμόντουσαν στριμωγμένα 40 παιδιά. Στα καινούρια δωμάτια αντιστοιχούν 6 ξύλινες κουκέτες. Τα δύο κτίρια με τους κοιτώνες είναι από προκατασκευασμένη σύνθετη επικολλητή ξυλεία (glulam) από ξύλο ευκαλύπτου και τούβλα από πηλό της περιοχής. Τα υλικά είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον, ώστε τα δωμάτια να είναι ευάερα και δροσερά.

Info: Οι online συζητήσεις έχουν την υποστήριξη της Wood For Good, μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η βιομηχανία ξύλου με σκοπό στη διάδοση του υλικού στις κατασκευές, ως ένα πιο φιλικό υλικό που θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Reset Password